commons.wikimedia/David Sedlecky
Premijer Češke Andrej Babiš sa suprugom Monikom

Češki premijer Andrej Babiš, politički oslabljen zbog optužbi za korupciju, izrazio je žaljenje što je bio član Komunističke partije.

Babiš je žaljenje što je bio komunista izrazio tokom svečanog obeležavanja 30. godišnjice Plišane revolucije u Pragu kojom je u tadašnjoj Čehoslovačkoj srušen komunizam.

– Sigurno znate, bio sam član Komunističke partije. Time se ne ponosim – rekao je Babiš na svečanosti kojoj su prisustvovale njegove kolege iz Mađarske, Poljske i Slovačke, kao i predsednik nemačkog parlamenta Volfgang Šojble.

Uz glasne zvižduke i skandiranje “Nosi se, agentu državne bezbednosti”, “Tajna policija” i “Sramota”, premijer Češke Andrej Babiš položio je cveće i zapalio sveću pred spomenikom na Narodnom bulevaru u Pragu, na 30. godišnjicu demonstracija kojima su 1989. počeli čehoslovačka Plišana revolucija i pad komunista.

Ta grupa demonstranata među Pražanima koji od jutra donose cveće i pale sveće da obeleže prve brutalno rasterane studentske demonstracije koje su pokrenule Plišanu revoluciju 17. novembra 1989. godine izviždala je i činovnika predsedničke kancelarije koji je položio venac u ime predsednika Češke Miloša Zemana.

Česi kao i Slovaci danas na ulicama i nizom manifestacija, koncerata, debata u okviru Festivala slobode slave 30 godina života u slobodnoj i demokratskoj zemlji.

Političari na čelu sa premijerima Višegradske četvorke – Češke Andrejom Babišom, Poljske Mateušom Moravjeckim, Mađarske Viktorom Orbanom i Slovačke Peterom Pelegrinijem, kao i predsednikom nemačkog parlamenta Volfgangom Šojbleom danas su godišnjicu obeležili na centralnoj državnoj svečanosti u Narodnom muzeju u Pragu, dok će popodne premijeri zajedno slaviti u Bratislavi.

“Hrabrost Vaclava Havela u vreme komunizma i Plišane revolucije zavređuje divljenje, iako se mišljenja o njemu razlikuju kao kod svih izuzetnih ličnosti. Ja sam 1989. bio član Komunističke partije i kao što sam mnogo puta rekao, nisam na to ponosan. Nisam u to vreme bio hrabar i angažovan kao  Havel. Danas sam ovde kao premijer naše zemlje, izabran na slobodnim izborima. Zato izražavam zahvalnost i pokornost – kazao je Babiš u govoru u Narodnom muzeju.

2 KOMENTARA

  1. „Žao mi je što sam bio komunista“
    Ја сам мислио да будала никад не може да призна да је целог живота био будала.
    Или то важи само за српске комунисте?

  2. Ako je priznanje iskreno, pitam se kako je mogao ostati u politici. Njemu, kao poslovnom coveku, to nije potrebno. Takvi i nihovi potomci, bar 5 generacija ne bi smeli u politiku. Istina, potomci nisu krivi, ali gde je moral i etika? Treba li da i dalje ispastaju potomci komunistickih zrtava?

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime