Zaobiđi Zvezdu i Partizan i uspećeš!

0

Beta/AP/J. S.

Može se na globalnu scenu i bez igranja za večite: Nemanja Matić, uzdanica Čelsija

 

Nemanja Matić, Branislav Ivanović, Aleksandar Kolarov, Dušan Tadić i Matija Nastasić nisu odigrali ni minut za večite, ali su napravili sjajnu inostranu karijeru na kojima sadašnji klinci mogu samo da sanjaju.

Najbolji srpski fudbaler u 2014. godini Nemanja Matić proglašen je netalentovanim u Crvenoj zvezdi, pa je momak sa Uba sreću potražio u malenim slovačkim Košicama, iz kojih se vinuo u svetski vrh. Posle odlaska u Čelsi i eksplozije u lisabonskoj Benfiki vratio se na velika vrata na "Stamford Bridž" gde je trenutno nezamenljivi šraf u mašineriji Žozea Murinja. Njegova tržišna vrednost je 26 miliona evra i trenutno je najskuplji Srbin na inostranoj fudbalskoj pijaci.

Vrednost fudbalera koji nikada nisu igrali za seniorske sastave Zvezdu i Partizan (cifre su evrima, preuzete sa specijalizovanog sajta "transfermarkt.de"
Nemanja Matić Čelsi 26.000.000
Matija Nastasić Mančester Siti – Šalke 21.000.000
Branislav Ivanović Čelsi 17.000.000
Aleksandar Kolarov Mančester Siti 12.000.000
Dušan Tadić Sautempton 12.000.000

Mladi srpski štoper Matija Nastasić je izdanak Partizanove fudbalske škole, ali nije odigrao ni minut za seniorski tim. Direktno iz juniora crno-belih otišao je u Fiorentinu, gde je fenomenalnim partijama skrenuo pažnju na sebe, pa je leta 2013. stigao u Mančester Siti za 25 miliona evra. Dok je menadžer "građana" bio Roberto Manćini bio je standardni član prve postave, ali je pao u nemilost kod Manuela Pelegrinija, pa je ove zime otišao na šestomesečnu pozajmicu u nemački Šalke.

Beta/AP/K. W.

Briljantan na Ostrvu: Dušan Tadić, vezista Sautemptona

 

Dušan Tadić je dete Vojvodine, ali je potpunu afirmaciju stekao u Holandiji igrajući za Groningen i Tvente. Majstor asistencija je prošlog leta stigao u Premijer ligu, gde briljira u dresu Sautemptona.

Branislav Ivanović i Aleksandar Kolarov su se sa Karaburme, u dresovima OFK Beograda, vinuli u "nebesa". Kapiten srpske reprezentacije je preko moskovske Lokomotive stigao do Čelsija, dok je zamenik kapitena "orlova" napravio bum u Laciju, iz kojeg je 2010. stigao u Mančester Siti.

Nekada je bilo nezamislivo da toliko naših najboljih fudbalera naprave odličnu inostranu karijeru, a da nisu igrali za večite. Primeri iz devedestih godina 20. veka su Miroslav Đukić i Ljubinko Drulović, koji su iz Rada otišli u pečalbu, a u prvoj deceniji ovog milenijuma to je uspelo Milanu Lanetu Jovanoviću i Milošu Krasiću, koji su u Srbiji branili boje Vojvodine.

I u ovom prelaznom roku, fudbaleri Crvene zvezde i Partizana teško pronalaze inostrane angažmane. Za igrače crveno-belih rezervisane su drugoligaške ekipe i egzotične zemlje. Crno-beli nisu hteli da puste najboljeg igrača Jelen Super lige Petra Škuletić da napusti Humsku i preseli se u francuski Lil, dok je supertalentovani Danilo Pantić na pragu prelaska u Čelsi.

Jedini transfer dosad, vredan pomena, je odlazak kapitena Vojvodine Marka Poletanovića u belgijski Gent.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here