EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Ograničavanje cene do 60 dolara za rusku naftu koja se prevozi morskim putem, koju su dogovorile G7 i Australija, nije ozbiljna i učiniće malo da odvrati Rusiju od vođenja rata u Ukrajini, izjavio je danas predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski.

– To se ne može nazvati ozbiljnom odlukom, postavljanje takve granice je prilično povoljno za budžet terorističke države – rekao je Zelenski u video obraćanju, preneo je Rojters.

On je istakao da je samo pitanje vremena kada će morati da se upotrebe snažnija sredstva.

Zelenski je rekao i da je svet pokazao slabost postavljajući gornju granicu na 60 dolara, što će, kako je rekao, povećati ruski budžet za 100 milijardi dolara godišnje.

– Ovaj novac će ići ka daljoj destabilizaciji upravo onih zemalja koje sada pokušavaju da izbegnu ozbiljne odluke – rekao je on.

Mera ograničenja cene ima za cilj da smanji prihod Rusije od prodaje nafte, ali i da spreči skok globalnih cena, navodi Rojters.

Moskva neće prihvatiti ograničenje Zapada od 60 dolara za barel ruske nafte, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov, uz pretnju da će Rusija prestati da isporučuje naftu državama koje su odobrile ovu meru.

Australija, V. Britanija, Kanada, Japan, Sjedinjene Američke Države i Evropska unija su među 27 zemalja koje su ograničile cenu na 60 dolara za barel ruske nafte, prenosi AP.

Ograničenje bi trebalo da stupi na snagu u ponedeljak, zajedno sa embargom EU na rusku naftu koja se isporučuje morskim rutama.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Rusija mora da analizira ovu situaciju pre nego što donese odluku o konkretnom odgovoru, ali je potvrdio da Moskva neće prihvatiti gornju granicu cene za rusku naftu, preneo je ranije TAS.

– Bilo bi neophodno da se cena spusti na 30 dolara kako bi se brže uništila privreda neprijatelja – napisao je na Telegramu Andrij Jermak, šef kabineta Zelenskog.

Prema sporazumu koji je juče usvojen, osiguravajuća društva i druge firme koje su uključene u transport i isporuke nafte mogu da rade sa ruskom naftom samo ako je cena u okviru ili ispod određenog limita.

Ruska ambasada u Vašingtonu poručila je da će ruska nafta i dalje biti tražena i kritikovala ograničenje cena kao preoblikovanje osnovnih principa funkcionisanja slobodnog tržišta.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here