Zapad bi samo da sruši Putina

0

Cilj rata u Ukrajini je pad Vladimira Putina
 

– Zapad ne krije da je cilj antiruskih sankcija smena režima u Rusiji – izjavio je Sergej Lavrov, šef ruske diplomatije na sednici Saveta za spoljnu i odbrambenu politiku.

Prema rečima ruskog ministra, na Zapadu se javno govori o tome da treba uvoditi takve sankcije koje bi uništile ekonomiju i koje bi podizale narodne proteste.

– Zapad jasno pokazuje da oni ne žele da nateraju Rusiju da promeni svoju politiku, već žele da sprovedu smenu režima – istakao je Lavrov.

 

Zaobilaznica

Posle zaobilaznih gasovoda, Rusija je lansirala i ideju zaobilaznih železnica oko Ukrajine. Direktor Ruske železnice Vladimir Jakunjin potvrdio je planove o izgradnji dela pruge kojom se zaobilazi Ukrajina.
Prema njegovim rečima, projekat je odavno planiran i biće realizovan u zavisnosti od raspoloživosti novca.

Ruski ministar je ocenio da sankcije štete ne samo Rusiji već i zemljama koje su ih uvele. On je naglasio da razgovori o izolaciji Rusije ne zaslužuju čak ni pomena.

– Naravno, našoj ekonomiji sankcije nanose štetu, ali samo na račun štete ekonomija zemalja koje su ih uvele – rekao je Lavrov, ocenjujući da takvi potezi uništavaju sistem međunarodnih ekonomskih odnosa i principe na kojima se oni zasnivaju.

Zapad je krenuo u Ukrajini na rizik, želeo je da "uzme Rusiju na blef", istakao je prvi diplomata Rusije. Po njegovim rečima, mnogo pre ukrajinske krize u vazduhu se osećalo da se odnosi Rusije i Zapada približavaju trenutku istine.

Lavrov je istakao da Rusija ne namerava da odbija saradnju sa Evropom, jer "niko ne želi sebi da puca u nogu". Međutim, kako je naveo, ti odnosi neće biti kao pre, jer Moskva sada želi ravnopravnu saradnju.

Ruski šef diplomatije je dodao da će Moskva izvući pouku, da će trenutni period biti prevaziđen, lekcije naučene, a da će se izgraditi nova baza odnosa sa Zapadom. On je izjavio i da je ministar inostranih poslova Nemačke Frank Valter Štajnmajer za vreme posete Moskvi predložio uspostavljanje dijaloga između EU i Evroazijskog ekonomskog saveza.

– To se već ne doživljava kao egzotična ideja predsednika Rusije Vladimira Putina da se počne sa pregovorima o stvaranju zone slobodne trgovine među EU i Carinskim savezom – zaključio je Lavrov.

Sudbina Rusije rešavaće se ne vojnom silom već snagom ekonomije, izjavio je predsednik Komiteta za građanske inicijative i bivši ministar finansija RF Aleksej Kudrin.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here