EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV
Marija Zaharova

Moskva odbacuje optužbe da u Rusiji postoji diskriminacija medija stranih-agenata, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Govoreći na radnom doručku pod nazivom „Strani mediji-strani agenti u Rusiji“ koji je organizovan u okviru Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu (PMEF-2021), Zaharova je podsetila da se ruski zakon o medijima koji se finansiraju iz inostranstva pojavio kao recipročna mera na postupke Sjedinjenih Američkih Država protiv ruskih medija.

– Naši zapadni partneri nisu nam ostavili drugi izlaz – konstatovala je Zaharova, istakavši da je na prvi pogled vidljivo da je ruski zakon liberalniji od stranih analoga.

– Činićemo sve kako bismo osporili te informacije kada budu govorili da u našoj zemlji mediji strani agenti nemaju ista prava kao i ostali mediji. To nije istina…Nastavljamo da sarađujemo sa svima – istakla je ona.

Bez zakona bi bilo više napada na ruske medije u inostranstvu

Zaharova je navela i da Zakon o medijima-stranim agentima u Rusiji nije razvijen po principu „oko za oko“, već kao preventivna mera koja ima za cilj zaštitu interesa ruskih medija od agresivnih postupaka stranih vlasti.

Tokom diskusije o razvoju zakona o stranim agentima u Rusiji kao odgovora na postupke Sjedinjenih Američkih Država, šef biroa „Al Džazire“ u Moskvi Zaur Šeož istakao je da shvata stav ruskih vlasti, ali bi preporučio Moskvi da „krene drugim putem i pokaže, možda, drugi primer“.

– Ako živimo po principu oko za oko, uskoro ćemo svi postati slepi – rekao je on.

Portparolka je pohvalila urednika „Al Džazire“ za vladanje ruskim jezikom, ali je dodala da on možda nije „dovoljno osetio dubinu fraze „oko za oko“ koja, prema njenim rečima, u ovom kontekstu „deluje drugačije“ .

– Ideologija ove fraze je da se napadač zaustavi da napada, kako bi shvatio da će mu biti uzvraćen udarac. Kada ne bi bilo kontramera, napadali bi stalno. I bilo bi više slepih. Jednostavno, jedni bi bili slepi, a drugi bi videli. Nama se ne sviđa takva situacija. Mi smo za jednak odnos prema svima, ali istovremeno shvatamo da su nam potrebne kontramere da bismo zaštitili svoje – naglasila je Zaharova.

Podsetimo, u Rusiji je 2017. godine uveden status stranog agenta za medije koji dobijaju finansijsku pomoć od stranih država ili organizacija. Ruski predsednik Vladimir Putin je 2019. godine potpisao Zakon o dodatnom regulisanju delatnosti medija-stranih agenata.

Mediji-strani agenti treba da navedu svoj status u izlaznim podacima. Produkcija medija-stranih agenata treba da bude markirana, uključujući širenje preko interneta. U slučaju kršenja zakona, omogućeno je da se blokira sajt na osnovu administrativnog prekršaja.

Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu održava se od 2. do 5. juna. RIA „Novosti“ je informativni partner PMEF-2021.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here