pixabay.com
Ilustracija

Italijanski premijer Mario Dragi je izjavio da je na sastanku s američkim predsednikom Džoom Bajdenom razgovarao o formiranju “kartela” kupaca nafte.

Cilj je da se ubede zemlje OPEK-a da pojačaju proizvodnju, kao i da su razmenili mišljenja o uvođenju ograničenja za cene nafte i gasa.

Kako prenosi Raša tudej, Dragi je rekao novinarima u Vašingtonu da su on i Bajden podelili “nezadovoljstvo” po pitanju strukture globalnih energetskih tržišta i da su razgovarali o “opštem konceptu” ograničavanja cena nafte i gasa.

“Obojica smo nezadovoljni načinom na koji stvari funkcionišu, kada se radi o nafti u SAD i gasu u Evropi. Cene nemaju nikakav odnos prema ponudi i potražnji”, kazao je Dragi novinarima u sredu u Vašingtonu.

Ograničavanje cena gasa bi, kako je naveo, “smanjilo finansijsku podršku koju pružamo (ruskom predsedniku Vladimiru) Putinu da nastavi rat” i bilo bi korisno za evropsko “tržište struje”, a “ista ideja bi mogla da se primeni na naftu na globalnom nivou”.

“Ideja je da se stvori kartel kupaca, ili da se ubede veliki proizvođači, a posebno OPEK, da povećaju proizvodnju, što je možda i najpoželjniji put”, rekao je Dragi, mada je priznao da ta zamisao ne nailazi na jednoglasnu podršku u samoj EU.

Pre izbijanja sukoba u Ukrajini u februaru, udeo ruskog pritodnog gasa u ukupnom italijanskom uvozu tog energenta iznosio je oko 40 posto, dok je ruski udeo u uvozu gasa EU u celini bio blizu 45 procenata. Dragi sada radi na pronalaženju drugih dobavljača, pri čemu je ranije ovog meseca potpisao ugovor sa Alžirom, navodi RT.

OPEK je do sada odbijao zahteve SAD-a i njihovih saveznika da poveća proizvodnju nafte kako bi se ublažile posledice njihovog embarga protiv Rusije. Vašington se obratio Iranu, Venecueli i nedavno Brazilu sa zahtevom da povećaju pumpanje nafte, ali je naišao na negativan odgovor, dodaje se u tekstu.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here