EPA/Valdrin Xhemaj

Pritisci na Srbiju da prihvati nezavisnost Kosova i uvede sankcije Rusiji, kako se čulo iz državnog vrha ne prestaju, a Srđan Graovac iz Centra za društvenu stabilnost smatra da će biti sve jači i jači.

Poslednjih dana se sve češće pominje francusko-nemački plan i stavka da će se od pet članica EU koje ne priznaju tzv. Kosovo tražiti da to učine.

Šef diplomatije Ivica Dačić je potvrdio postojanje opasnosti da Irska pokrene proceduru prijema Prištine u Savet Evrope 3. novembra, ali i ukazao da će se Srbija i dalje boriti protiv toga, ukazujući da bi otvaranjem vrata Kosovu otvorili i ko zna još kojoj separatističkoj teritoriji da sutra zatraži članstvo u SE. Da Zapad ima u planu ulazak tzv. Kosova SE, ranije je govorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Predsednik je kazao i da bi pritisci mogli da budu usmereni u tri pravca, na njega, pa na Vladu Srbije, a onda i Srbiju.

Zapad je, kako kaže za “Vesti” Srđan Graovac, u finišu slamanja Srbije da bi je naterao na priznanje nezavisnosti Kosova.

– Time bi dobili još jedan argument protiv Rusije, pošto bi rekli da Kosovo nije presedan, već da je sve okončano dogovorom Srba i Albanaca, kao i da Zapad nije nikad kršio međunarodno pravo, time što je učestvovao u otimanju dela teritorije Srbije – ocenio je Graovac.

On je pojasnio i zašto smatra da će pritisci na Beograd biti sve snažniji.

– Jasno je da pitanje Kosova izbija u prvi plan, a da u isto vreme Zapad licemerno zanemaruje činjenicu da je slučaj KiM duboko povezan s njihovim narušavanjem međunarodnog prava, kao i nečim što je postalo argument ruskom predsedniku Vladimiru Putinu – objasnio je on.

Graovac ističe da na Zapadu očigledno računaju da je, kad se Srbija odrekne Kosova, pitanje dana i kad će uvesti sankcije Moskvi.

Proteklih dana bilo je i dosta reči o francusko-nemačkom predlogu koji je zvestilac Evropskog parlamenta za tzv. Kosovo Viola fon Kramon okarakterisala kao prihvatljiv kompromis za obe strane i dodala da bi volela da obe strane prihvate taj predlog. Ona je za Kosovo pres rekla da je, prema onome što je pročitala, ovo rešenje veoma blizu onome što bi tzv. Kosovo želelo da vidi. Dodala je i da bi u taj sporazum trebalo da bude uključeno i osnivanje ZSO i da bi to bio deo celog paketa kao kompromisa.

Drugačijeg je mišljenja šef delegacije za dijalog Beograda i Prištine Besnik Bisljimi. On smatra da je predlog dosta bliži poziciji Srbije iz perspektive dijaloga koji se vodi u Briselu.

– Kosovo iz dijaloga želi finalni sporazum i međusobno priznanje, a za Srbiju je važno da to ne bude finalni sporazum i da ne sadrži međusobno priznanje. Francusko nemački predlog nije finalni sporazum i ne sadrži međusobno priznanje u ovoj fazi – kazao je u onlajn obraćanju na Beogradskom bezbednosnom forumu, istakavši da su se obe strane složile da sad nije produktivno otkrivati dokument, jer bi to “ubilo duh pozitivnih stvari” koje bi taj dokument trebalo da donese.

Obespravljeni Srbi

Francuski poslanik u EP Nikola Bej je tokom posete KiM kazao da su Srbi na Kosovu građani drugog reda i da se njihova prava u teoriji poštuju, a u realnosti su odbačena, jer je moć u rukama Albanaca. On je za RTV KiM kazao da su na Kosovu sa proglašenjem nezavisnosti svi propisi međunarodnog prava poništeni, a da su teritorijalni integritet Srbije i Ustav bili ugroženi, uz podršku određenih zapadnih vlada.

– Ovde sam kao Francuz, jer je srpski narod pokazao izuzetnu vezanost za Francusku kroz istoriju. Zbog toga, kao Francuzi imamo dužnost da budemo solidarni u pogledu Srba na Kosovu – rekao je Bej.

Očuvanje naroda i interesa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je na Instagram nalogu buducnostsrbijeav

video-snimak sa najvažnijim događajima protekle nedelje, a kao najvažnije je naveo razgovore sa Srbima sa KiM i regiona.

Poručio da u svojoj odbrani Srbija nema ne želi da se sklanja.

– Dok radimo i gradimo svaki pedalj ove naše lepe zemlje, sa istom odlučnošću nastavljamo da se borimo za mir i stabilnost, koji su preduslov svakog napretka. U odbrani svog naroda i nacionalnih interesa, Srbija nema gde, niti želi da se sklanja. Zato ćemo uvek pružiti ruku i ići napred. Neka živi Srbija! – poručio je Vučić.