Ukrajinska kriza ponovo je stavila u prvi plan evropske integracije zapadnog Balkana, ali Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, upozorava da su ove zemlje u opasnosti da izgube evropsku podršku.

Naime, Lajčak je na panelu “EU i zapadni Balkan se susreću” u Sofiji potvrdio ono što je već i ranije dolazilo iz Brisela – da je Ukrajina promenila na pozitivan način evropski pristup regionu, ali je izneo i ozbiljna upozorenja.

– Odjednom su sve zemlje EU shvatile da proširenje nije tehničko pitanje, već pitanje deljenja vrednosti i da budete deo zajedničkih rešenja. Zapadni Balkan mora biti uz EU u ovom teškom trenutku. To znači da postoji osećaj hitnosti i osećaj nezavršenosti procesa, ali Evropska unija je izgubila strpljenje za probleme ili kvaziprobleme na zapadnom Balkanu – rekao je Lajčak.

On je dodao da Brisel očekuje da zemlje regiona demonstriraju da su deo rešenja tako što počnu da rešavaju probleme ili da pomognu EU da zajedno reše probleme koji postoje, a ne da se, kako je rekao, bave ranama koje često sami sebi nanose.

Tanja Topić, banjalučka analitičarka, za “Nezavisne novine” ističe da razume frustraciju evropskih lidera i slaže se s ocenom da zbog nonšalantnosti balkanskih političkih elita postoji realna opasnost da region, a posebno BiH, izgubi evropsku podršku.

– Nisu dovoljne samo reči, deklarativna spremnost da se postane delom EU, potrebno je zasukati rukave i raditi, a to teško pada političkim pozerima u regiji. Dugo su mnogi političari bili neiskreni prema EU i govorili ono što je prijemčivo za EU uvo, i dugo ih je EU uzimala za respektabilne partnere i sa njima gradila “šarenu lažu” koja se preko noći raspršila poput sapunice – rekla je ona i dodala da će cenu neiskrenog odnosa političkih elita platiti građani zapadnog Balkana.

6 COMMENTS

  1. Ta vaša šargarepa
    Ispred Srbije
    Ostaje uvjek daleko
    Vi vidite Srbe kao male Ruse
    Ako je mogla bugarska bez ikakvih uslova da uđe u EU
    Mogla je davno i Srbija
    Ali tu su druga pravila
    Samo zaboravite
    Ako bi turci opet krenuli na evropu
    Samo ih lijepo propustiti neka idu
    To evropi i treba
    👍🏻

  2. Srbiji nije potrebno clanstvo u EU nece ni EU dugo opstati,nama je potrebna debela Nezavisnost po sistemu Svajcarske bez NATO I RUSIJE . Prijateljske odnose i partnerstva sa celin Svetom i bicemo naj jaci na Balkanu.

  3. Ko je pratio izjave evropskih politicara onda je i zapazio izjavu jednog slovenackog koje izjavio citiram \”zasto da primamo nove clanice sa balkana, kad ovako imamo jefiniju radnu snagu\”. Meni licno Srbija je draza van EU.

  4. Koje vrednosti? Da ukidamo crtane filmove iz Rusije?
    Da satanizujemo one koji ne misle kao mi?
    Da stalno ucenjujemo sankcijama i pretimo vojnim intervencijama?
    “Zapadnjačko” licemerstvo je došlo do vrhunca. Izdržimo još malo i sami će se raspasti.

  5. U bolje reci srbija kao i uvek da popusti a kosovo do sad nista nije ispunila u korist srbije zso
    Sto jer svi albanvi sto dodju na vlast popeduju uz slogan nista necu da ispunim u korist srbe primer kurti rekao kad doje na vlast nece da sprovede briselski Sporazum idi i dalje i kaze za mene on nepostoji osim ako srbija prizna kosovo

    Nego hvala bogu narod se probudio u srbiju 45 posto su protiv ulaz eu a samo 35 za eu
    Ostali nisi hteli da se isjasne

    Zbog togo sad eu poslali toliko prestavnika kao nikad svaki drugi dan vucic na meeting sa sad ili eu
    Vucic kaze narod u srbiju je protiv sankcije i necu protiv naroda ooni misli da je vucic kao djukanovic ili plenlovic pa nema veze sta narod birao i zasta
    Kao sa crnu goru uveze nato kada bez referendum usli u nato a u nato kazu uvek mi uvek pravi mo referendum u toj drzavu koja hoce u nato jet mi smo demokratski svet
    A uvezi crne gore nije bilo sance da udje preko referenduma toje protiv nato zakona

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here