PKS

Komorski investicioni forum (KIF) zapadnobalkanske šestorke poziva evropske političare da čuju glas svoje poslovne zajednice, da Evropska unija što pre otvori pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom i primeni viznu liberalizaciju za građane na Kosovu, rekao je danas Marko Čadež, predsednik KIF-a i Privredne komore Srbije.

To su zaključci, kako je naveo, sastanka šest predstavnika privrednih komora Zapadnog Balkana, koji je održan u okviru ekonomske konferencije “Sinergija – ključ uspeha regiona” u Budvi.

Čadež je rekao da su predstavnici komora ZB razočarani što pojedini evropski lideri ne slušaju glas svojih privrednika i Evrokomore koja je nedavno poslala jasnu poruku novom evropskom parlamentu i evropskoj komisiji da privreda želi Zapadni Balkan u EU. Podsetio je da je samo nekoliko dana nakon te preporuke Evrokomore, koja je predstavnik i glas 21 milion kompanija iz cele Evrope, doneta odluka da ne počnu pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom, niti je bilo šta urađeno po pitanju vizne liberalizacije za građane na KiM.

– Mi se zalažemo da politički lideri slušaju glas sopstvene privrede, a privreda EU je jasno rekla da ekonomije ZB jesu deo evropske ekonomske strukture. To pokušavamo da objasnimo svim donosiocima odluka u svim zemljama EU, kao i Komisiji u Briselu. Zapadni Balkan je više ekonomski u EU, nego što je to Malta, ako gledamo po broju kompanija koje su prisutne na našem tržištu – istakao je Čadež. To, po njegovim rečima, nije pitanje proširenja, već pitanje jačanja cele EU.

Predsednik PKS očekuje da se inicijativa “mali Šengen” koja trenutno obuhvata Srbiju, Albaniju i Severnu Makedoniju proširi na ceo Balkan, što je želja privrednika iz regiona.

– Mislim da inicijativa, koju nazivamo mali Šengen ne samo da želi da produbi već i da ubrza procese evropskih integracija kako bi što pre bili spremni za EU – rekao je Čadež.
Podsetio je da komore ZB realizuju dva važna projekta u saradnji sa Nemačkom razvojnom bankom KfW i Nemačkom privrednom komorom, a koja će u narednom periodu omogućiti kompanijama Zapadnog Balkana jačanje kapaciteta i konkurentnosti i lakše povezivanje sa partnerima.

Tradiconalna, oktobarska Ekonomska konferencija u Bečićima – Budvi, ove godine održava se pod brendom Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana i posvećena je regionalnoj saradnji.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here