EPA/ALEXEY NIKOLSKY
Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan

Sastanak predsednika Rusije i Turske Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana, koji je održan nedavno u Moskvi sa ciljem pronalaženja rešenja situacije u Idlibu, našao se u centru pažnje zapadnih medija koji su zaključili da je posle tog susreta Moskva izašla kao pobednica, dok glavni zahtevi Ankare i dalje nisu ispunjeni.

Nemački radio Dojčlandfunk naveo je da je ruska strana u pregovorima postigla sve željene ciljeve.

“Turska strana zadržava kontrolu nad delom idlibske oblasti, a ruska vojna policija formira tampon zonu. Takav scenario zasnovan je na sporazumu postignutom pre godinu i po dana u Sočiju i on je u interesu Rusije. Moskva dobija ono što želi”, rekao je nemački novinar.

Prema navođenju Dojčlandfunka Rusija je “moćnija, a možda i pametnija od Turske, smirenija je i bolje sagledava situaciju”.

Poraz Ergogana

Francuski “Mond” je naveo da se dogovor Rusije i Turske o primirju u Idlibu može posmatrati kao poraz Ankare, iako se, prema navođenju lista, Moskva takođe ne oseća kao pobednica, uprkos tome što je Putin ostvario glavne ciljeve Rusije.

“Taj dogovor je poraz za predsednika Erdogana, jer ne ispunjava njegove glavne zahteve. U dokumentu nema ni reči o turskim osmatračnicama koje su okružene snagama sirijskog predsednika Asada, kao ni o izbeglicama koje su se pojavile posle početka oružanih sukoba. Damask i dalje poseduje teritorije, iako je Ankara tražila da se sirijska vojska povuče”, navedeno je u članku lista.

Neuspeh Amerike

Američki časopis “Nešenel Interest“ je, s druge strane, naveo da sporazum Putina i Erdogana u potpunosti protivreči zahtevima koje je izneo američki državni sekretar Majk Pompeo pre sastanka tih lidera.

“Taj sporazum okončao je pokušaj Pompea da sklopi američko-turski savez protiv Asada, kojeg podržavaju Iran i Rusija”, navodi se u članku časopisa.

Šta sadrži dogovor Putina i Erdogana o Idlibu

Putin i Erdogan su, posle šestočasovnih razgovora u Moskvi usaglasili dokument u cilju normalizacije situacije u sirijskom Idlibu, koji sadrži tri tačke: prekid vatre, uspostavljanje bezbednosnog koridora u dužini od šest kilometara ka severu i jugu od strateški važnog puta M4 u Idlibu i zajedničke patrole dve zemlje od 15. marta duž puta M-4 B, koji povezuje Latakiju i Alep.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here