EPA-EFE
Predsednik Sirije Bašar al Asad

Šefovi diplomatija zapadnih zemalja pozivaju na nepriznavanje rezultata budućih predsedničkih izbora u Siriji, unapred presuđujući da oni neće biti legitimni.

Ruski eksperti ocenjuju da je ovo šablon već viđen na izborima u Venecueli i Belorusiji i nastavak zapadne politike koja ima za cilj započinjanje još jedne runde građanskog rata u Siriji.

U zajedničkoj izjavi ministara spoljnih poslova SAD i zapadnoevropskih zemalja, objavljenom povodom 10.godišnjice početka rata u Siriji, zapadne diplomate, uz ocenu da su za situaciju u zemlji odgovorni sirijski predsednik Bašar Asad i njegove pristalice, unapred proglašavaju predstojeće predsedničke izbore u toj zemlji za nelegitimne.

Ministri spoljnih poslova SAD, Velike Britanije, Francuske, Nemačke i Italije izjavili su da će izbori koje sadašnje rukovodstvo Sirije planira da održi biti nezakoniti, jednostavno zato što će organizaciju izbora voditi Bašar Asad kog oni ne priznaju kao legitimnog lidera države, kaže za Sputnjik profesor ruskog univerziteta MGU Andrej Manojlo.

Zapad presudio da će izbori u Siriji biti nelegitimni

“Bez obzira na to kako su izbori organizovani, da li će biti pošteni, nepošteni, transparenti, netransparenti, zapadne diplomate su već donele svoju presudu. Već smatraju da će ovi izbori biti nezakoniti. A ovo je poznata tehnika koju su Sjedinjene Države koristile u odnosima sa raznim zemljama. Isto je bilo i sa predsedničkim izborima u Venecueli, Boliviji i Belorusiji. Ovo je šablon koji oni prate”.

Manojlo dodaje da je ovakav postupak sa jedne strane instrument pritiska na Bašara Asada, a sa druge, pokušaj da se održi imidž sirijskog predsednika koji postoji na Zapadu — imidž diktatora, nehumanog autoritarnog lidera zemlje, koji je nelegalno na vlasti sa tačke gledišta zapadnih liberalnih vrednosti.

„Ako Asad pobedi na izborima, Zapad neće priznati njegovu pobedu. Shodno tome, Zapad očekuje da će se pojaviti puno onih koji će hteti da ospore pravo Bašara Asada da bude na vlasti. A ovo će pokrenuti još jednu „rundu“ građanskog rata u Siriji, što je upravo ono što Zapad pokušava da postigne,“ kaže ekspert.

Zadatak – držati Siriju pod spoljnom kontrolom

Dimitrij Jegorčenkov sa Instituta za strateška istraživanja pojašnjava da se zadatak koji su sebi postavile zapadne zemlje kada je reč o Siriji zapravo nije promenio. Po njegovom mišljenju, radi se o faktičnom uništavanju postojećeg sistema upravljanja, držanjem ujedinjene Sirije pod spoljnom kontrolom ili pod vođstvom unapred pripremljenih stručnjaka iz redova opozicije, koji će u potpunosti delovati u skladu sa zapadnim interesima, kako američkim, tako i evropskim.

Sirijci i dalje insistiraju na tome da su izbori u njihovoj zemlji, određivanje političke budućnosti njihove zemlje i njen razvoj – pitanje koje se ne tiče ni Francuske, ni Nemačke, ni Italije, ni Velike Britanije, čak ni Sjedinjenih Država.

„Najgori scenario je rasparčavanje Sirije na nekoliko ne zona uticaja, već konkurentskih kvazidržava, koje će u režimu stvaranje neprekidnog haosa biti vrlo pogodna zona za delovanje zapadnih kompanija koje će odatle izvoziti prirodne resurse, što se već dešava na području istočno od Eufrata. Stoga je nepriznavanje izbora dosledan i logičan korak sa njihove strane, koji po ko zna koji put potvrđuje da ih nikakvi demokratski procesi zapravo ne zanimaju. Izbori se kolektivnom ideološkom odlukom unapred priznaju kao nelegitimni“, kaže Jegorčenkov.

Poslati poziv zapadnim posmatračima

On dodaje da Sirija i dalje mirno reaguje na ovu izjavu koja je objavljena na resursima Stejt dipartmenta. Ekspert objašnjava da Sirijci i dalje insistiraju na tome da su izbori u njihovoj zemlji, određivanje političke budućnosti njihove zemlje i njen razvoj — pitanje koje se ne tiče ni Francuske, ni Nemačke, ni Italije, ni Velike Britanije, čak ni Sjedinjenih Država.

„To se tiče samo sirijskog naroda i samo u ovom pravcu treba reagovati. Važno je da ove izbore i njihove rezultate prizna većina građana Sirije,“ poručuje Jegorčenkov.

Andrej Manojlo smatra da Sirija treba da predloži zapadnim zemljama da pošalju svoje posmatrače koji će potvrditi demokratski karakter budućih izbora.

„Sirijske vlasti treba da osiguraju da se posmatrači lično ubede da su izbori demokratski, zakonski, transparentni i pošteni. Ako zapadne zemlje odbiju, onda će to svedočiti protiv njih“, zaključio je Manojlo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here