Privatna arhiva
Iznenađenje: Članovi "Sloge" u akciji

Dosad najmasovnija Evropska smotra Srba u dijaspori i regionu okupila je oko 3.000 učesnika koji su se dva dana borili za trofeje “Vesti”, ali su se i družili i zabavljali u srpskoj prestonici.

Takmičenje nije moglo da prođe bez rodbine koja živi u Srbiji i koja je svaki nastup proživljavala emotivno kao i sami takmičari. U Beogradu se okupilo “šareno” društvo sa svih meridijana, a neumorni reporteri našeg lista tokom vikenda popričali su sa mnogima od njih.

Ko je sve došao na Smotru, kakvi su im utisci, ko ih je bodrio, da li su zadovoljni svojim rezultatom i gostoprimstvom domaćina i organizatora, čitajte samo u “Vestima”.

Ovogodišnja Evropska smotra srpskog folklora dijaspore i Srba u regionu ostaće upamćena i po venčanju, koje je trebalo da bude skromno i da se održi u tajnosti, ali se pretvorilo u pravi folkloraški spektakl.

Dok je u Centru Sava u subotu, 8. juna, sve bilo spremno za otvaranje 24. evropske smotre, samo nekoliko kilometara nedaleko odatle u opštini Novi Beograd venčali su se igračica folklornog ansambla SKD “Sloga” iz Manhajma Nataša Jovčić i izabranik njenog srca Nikša Bradaš.

Sve je zamišljeno da protekne bez pompe, isključivo u prisustvu familije i kumova. Nataša i Nikša tačno u dvanaest časova zakleli su se pred matičarem na zajednički život i večnu ljubav.

Međutim, dok je ceremonija venčanja još trajala i dok su u sali za venčanja jedni drugima još čestitali, ispred ulaza u zgradu nečujno su se približili folkloraši SKD “Sloga” iz Manhajma, učesnici Evropske smotre kako bi iznenadili Natašu i sa njom podelili ovu radost. Naravno, iznenađenje je uspelo, pa su potekle i suze radosnice, jer ni Nataša, a ni ostali u sali za venčanje nisu znali da će folkloraši umesto u Centru Sava da se pojave ispred opštine sa ružama u rukama i napraviti špalir kroz koji su mladenci morali da prođu. Jasno, tu su se našli i trubači, pa je “anonimno venčanje” preraslo u prelepo veselje sa mladenačkim kolom na zaprepašćenje mnogih prolaznika.

– Bila sam iznenađena, srećna i ponosna kada sam pri izlasku sa venčanja videla poređane folkloraše i roditelje koji su ih pratili na ovoj Smotri. Sa ružama u rukama i pesmom folkloraši su napravili veselje kako ni u snu nisam sanjala. Bila sam ponosna na njih jer i ja sam deo ovog kluba i ove porodice. Suze su zasjale u mome oku. Nikada ovo neću zaboraviti – ispričala nam je Nataša, koja igra folklor u “Slogi” skoro 20 godina. Ovog puta, posle dva nastupa u Centru Sava, nije izlazila na binu jer u septembru očekuje prvu prinovu, ćerkicu kojoj će dati ime Maša.

Sa izabranikom svog srca upoznala se prošle godine. Nikšini roditelji rodom su iz Knina, ali su 1995. morali da se isele. Skućili su se u Surčinu, a Nikša je pre dve godine za boljim životom otišao u Nemačku, u Manhajm.

Ubrzo se zaposlio i upoznao Natašu, a poznanstvo se pretvorilo u lepu ljubavnu priču.

Stigli na otvaranje

Nakon pola sata neplaniranog veselja, folkloraši “Sloge” sa venčanja otišli su na isti način kako su i došli – nečujno. Ipak, uspeli su da stignu u Centar Sava na otvaranje Evropske smotre folklora. Nataša i Nikša sa familijom i kumovima, ispraćeni trubačima, završili su na slavljeničkom ručku.

Svadba u Beogradu

Natašin otac Dragan Jovčić nije krio suze i uzbuđenje što su članovi ovog društva njegovoj ćerki priredili lepo iznenađenje.

– Načuo sam da će nešto da prirede, ali i od mene su krili plan. S druge strane, mi smo ispoštovali želju mladenaca da sve prođe bez gužve jer sledeće godine u Beogradu planiramo veliku svadbu, uz crkveno venčanje – priča Jovčić, dugogodišnji prijatelj “Vesti”. On je sa našim listom od samog osnivanja – 1992. godine i jedan od iskrenih poklonika očuvanja srpske kulture i tradicije u Nemačkoj.