Z. Raš
Atraktivna koreografija Opanaka: Uz Jasminu su zaigrali sin, ćerka, snajka i zet

Dosad najmasovnija Evropska smotra Srba u dijaspori i regionu okupila je oko 3.000 učesnika koji su se dva puna dana borili za trofeje “Vesti”, ali su se i družili i zabavljali u srpskoj prestonici.

Takmičenje nije moglo da prođe bez rodbine koja živi u Srbiji i koja je svaki nastup proživljavala emotivno kao i sami takmičari.

U Beogradu se okupilo “šareno” društvo sa svih meridijana, a neumorni reporteri našeg lista tokom vikenda popričali su sa mnogima od njih. Ko je sve došao na Smotru, kakvi su im utisci, ko ih je bodrio, da li su zadovoljni svojim rezultatom i gostoprimstvom domaćina i organizatora, čitajte samo u “Vestima”.

U slučaju Jasmine Arsić (55) iz Salcburga, godine su samo broj. Iako u šestoj deceniji još se ne odriče nošnje, jer joj je, kako kaže, kolo u krvi. Sreli smo se na Smotri folklora u Beogradu tokom priprema za nastup njenog KUD-a Opanak iz Salcburga.

– Član sam našeg ansambla već 10 godina, od osnivanja. Ovo je peta Folklorijada na kojoj učestvujem i uvek mi je to pravo uživanje. Sve bude lepo, okružena sam mladošću i pozitivnom energijom, a to me podmlađuje. Folklorom sam počela da se bavim kada sam došla u Austriju, sa željom da održim vezu sa maticom, da se ne zaborave lepe srpske pesme i kola… Suprug i ja smo želeli da naša deca ne zaborave odakle potiču i mislim da smo u tome uspeli – kaže Jasmina.

Pored nje na sceni su zaigrali i sin, ćerka, snajka i zet.

– Kad ih vidim tako lepo doterane u nošnjama uvek zaplačem od sreće. Preponosna sam na njih – dodaje Jasmina.

Ona je u Austriju sa suprugom Draganom otišla pre 30 godina iz Mladenovca. Mislili su da će ostati kratko, zaraditi nešto novca i vratiti se kući.

– Međutim, to kratko se pretvorilo u 30 godina. Sada tamo odrastaju naša deca i unučići, ali svoje korene i te kako neguju – ponosno će Jasmina.

U Srbiju, kako kaže, voli da dođe kad god ima priliku i to joj ispunjava i srce i dušu.

– Uživam u svakom trenutku provedenom u otadžbini. Družim se sa porodicom, prijateljima i uživam u svemu onom što mi nedostaje u Austriji. Srećna sam tamo jer uživam u svojoj porodici, ali sam srećna i ovde jer sam tu rođena – zaključuje Jasmina.

Njen suprug Dragan Arsić ne igra, ali je preuzeo ulogu predsednika KUD-a.

– Postojimo već 10 godina. Ove godine obeležavamo jubilej. U osnivanju KUD-a učestovala su pre svega moja deca i njihovi prijatelji koji imaju želju da očuvaju tradiciju. Oni su tada bili mladi, pa sam priskočio da im pomognem i preuzeo ulogu predsednika. Veoma sam ponosan na njih, jer iako žive odvojeno od svog naroda čuvaju i neguju sve ono što obeležava srpstvo – ističe Dragan.

Lek za nostalgiju

Dragan kaže da je nostalgija za otadžbinom prisutna, a upravo aktivnosti u KUD-u ublažavaju te muke.

– Tako se osećam povezano sa maticom. Nama koji živimo preko granice je važno da se osećamo i dalje delom svoje zemlje. Folklor je odlična veza za to. Deca treba što više da budu upućena u svoju tradiciju i kulturu i da ne zaborave korene. Važno je da mi stariji sa svojom decom govorimo srpski, da ih učimo običajima, da prenosimo sve ono što znamo – kaže Dragan.

Ambasadori Srbije

– Naš KUD uspešno sarađuje kako sa srpskim, tako i sa austrijskim folklornim ansamblima. To je odličan način da predstavimo šta to Srbija lepo ima, čime može da se pohvali. Lepo je videti srpsku nošnju i kolo rame uz rame sa obeležjima drugih naroda. Mi smo odlični ambasadori svoje zemlje, jer promovišemo najbolje što imamo – kaže Dragan.