pixabay.com

Scena kao iz holivudskih kriminalističkih filmova odigrala se nedavno u sidnejskoj luci Port Botani, kada je policija zaplenila dva tuceta kontejnera punih ajsa, upakovanih u pločice. Tom prilikom, uhapšena su trojica muškaraca.

Australijske granične snage presrele su kontejnere pošto su dobile dojavu da se u njima nalazi sumnjiva pošiljka.

Policajci su otkrili “anomalije“ tokom rendgenskog skeniranja četiri kontejnera s mermernim pločicama, pre nego što ih je dalja inspekcija dovela do paketa ajsa.
U samom kontejneru su pronašli metilamfetamin, supstancu od koje se pravi ajs (kristal met), droga koja izaziva izuzetno veliku zavisnost.

Pretresom svih kontejnera, otkriveno je ni manje ni više nego 748 kilograma metilamfetamina.

Komesarka policije NSW Karen Veb rekla je da je ajs bio sakriven u mermernim kamenim pločicama među 24 brodska kontejnera.
Ona je rekla da je zaplena te količine droge jednaka oko 7,5 miliona pojedinačnih prodaja doza na ulicama.

Kontejneri iz Emirata

– Očekujemo da će se uticaj ove zaplene osetiti pre svega širom Sidneja i Novog Južnog Velsa u narednim mesecima – rekla je Veb. – Nažalost, tržište droge u Sidneju je jedno od najvećih u zemlji, sa više metilamfetamina, kokaina i MDMA konzumiranog ovde nego u bilo kojoj drugoj državi.
Kako je navedeno u saopštenju, zemlja porekla kontejnera u kojima je roba pronađena su Ujedinjeni Arapski Emirati.
Komesarka Veb je takođe istakla da se ova operacija “odnosila na zaustavljanje toka prihoda za grupe trgovaca narkoticima i dalje nanošenje štete i razbijanje njihovog članstva“.

Trojica uhapšenih

Vrednost zaplenjenog metilamfetamina procenjuje se na 675 miliona australijskih dolara, a bio je namenjen za distribuciju na ulicama velikih gradova, pre svega u Sidneju.
U ovoj operaciji policija je uhapsila trojicu muškaraca. Oni su nakon zaplene rekordne količine droge optuženi da su deo “dobro organizovanog kriminalnog sindikata“.
Dvojica muškaraca, jedan star 24 godine, a drugi 26 godina, uhapšeni su u Burvudu, na unutrašnjem zapadu Sidneja, i protiv njih su podignute optužnice.

Takođe, privedena su dvojica muškaraca iz Viktorije – starosti 34 i 40 godina – ali je samo protiv jednog od njih podignuta optužnica.

Kako je objavljeno iz policije NSW, svim uhapšenim osobama je odbijen zahtev za oslobađanje uz kauciju.

Njihovo prvo pojavljivanje pred sudom bilo je zakazano za kraj prošle sedmice i za sada nema informacija kako je protekao taj pretres.

Dobra organizacija

– Jedan od trojice uhapšenih muškaraca bio je organizator krijumčarenja – rekao je glavni policijski detektiv Džon Votson.

On nije isključio mogućnost daljnjih hapšenja u narednim danima. Votson je još rekao da se “ogromna operacija odvijala posle zaplene“ i da je kulminirala sa 11 naloga za pretres.

U operaciju je bilo uključeno više od 100 čuvara reda.

U nekim od kuća koje su pretresane, pronađeni su delovi polomljenih pločica, poput onih pronađenih u brodskim kontejnerima.

To sve ukazuje da ovo nije bio prvi slučaj ovakvog šverca droge. To je potvrdio i inspektor Votson, rekavši da “očigledno nije reč o prvom takvom poslu ove grupe“.

– Ovaj kriminalni sindikat ima velike resurse, bili su dobro organizovani i sposobni da koriste postojeće sisteme i procese u transportnoj i teretnoj industriji. Takođe su i dobro obučeni u onome što su radili i znali su za rizike u pogledu sprovođenja zakona – rekao je Votson.

On je naglasio da su uhapšeni “učinili su sve što su mogli da prođu ispod radara“ i da su nameravali da što je brže moguće raspakuju pakete i izvade sav ajs skriven između pločica, kako bi što pre počeli s njegovim rasturanjem.

Bivši komesar policije Novog Južnog Velsa Majk Fuler pohvalio je rad policajaca.
– Ajs je posebno destruktivna droga u zajednici. Heroin je bio užasan devedesetih, ali ovo je još gore. Zato, još jednom veliko bravo za policiju Novog Južnog Velsa, ovo
e imati značajan uticaj na situaciju na sidnejskom tržištu narkotika – istakao je Fuler.

Korak ispred dilera

Pomoćnik komesara australijskih graničnih snaga Erin Dejl izdala je strogo upozorenje kriminalnim grupama koje se nadaju da će moći da švercuju drogu na sve veće tržište Australije.

– Naši službenici su izuzetno dobro obučeni i imaju sofisticirane alate i tehnologije kako bi mogli da identifikuju bilo kakvo prikrivanje. Pored toga, radimo na prikupljanju obaveštajnih podataka u bliskom partnerstvu sa organima za sprovođenje zakona na nacionalnom i međunarodnom planu, kako bismo mogli da budem korak ispred u borbi sa dilerima narkotika – rekla je Dejl.

Ajs u bocama maslinovog ulja

Prošlog meseca Australijska federalna policija (AFP) otkrila je ogromnu pošiljku tečnog metamfetamina skrivenog u bocama maslinovog ulja.
Zaplena je sadržala čak 208 kilograma supstance od koje se proizvodi ajs, a čija je vrednost na tržištu procenjena na 25,8 miliona dolara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here