Pixabay.com

Deo oružja američke i NATO proizvodnje koje je zaplenjeno na ukrajinskom ratištu Rusija šalje u Iran, navodi CNN, pozivajući se na četiri različita izvora.

Ovo oružje, kako veruju američki stručnjaci, Teheran će pokušati da obrnutim inženjeringom pokuša da ubuduće sam proizvodi.

– Tokom prošle godine američki i drugi zapadni zvaničnici evidentirali su više slučajeva kako je ruska vojska došla u posed opreme i oružja, uključujući protivtenkovske sisteme “Džavelin” i protivvazdušne sisteme “Stinger” koje su Ukrajinci ostavili na položajima, naveli su ovi izvori reporteru CNN-a.

Američki stručnjaci navode da je jedan deo tog oružja i opreme Rusija avionom poslala u Iran na rastavljanje i analizu. Smatraju da su to učinili kako bi iranska vojska pokušala napraviti vlastitu verziju tih sistema.

Ukrajinska vojska od početka rata ima obavezu da izveštava Pentagon o svim gubicima opreme koju je SAD dostavio njihovim snagama. Ipak, američki zvaničnici, na koje se poziva CNN priznaju da je problem u tome što se takvi slučajevi teško mogu pratiti.

Još se ne zna da li je Iran uspešno izvršio obrnuti inženjering nekog američkog oružja koje je zaplenjeno u Ukrajini, ali su se Iranci u nekim ranijim situacijama pokazali vrlo veštima u razvoju borbenih sistema napravljenih na osnovu zaplenjene američke opreme.

Ključno oružje u iranskom posedu je protivtenkovska navođena raketa “tufan”, iz američke rakete BGM-71 TOV.

Iranci su 2011. prizemljili bespilotnu letelicu američke proizvodnje, “Lokid Martin” RQ-170 i obrnutim inženjeringom je napravili svoju verziju bespilotne letelice.

9 COMMENTS

  1. Što jee babi milo to joj se snilo živ nisam da vidim snimke tog oružja daga ima odavno bi bio prikazan ko ratni trofej alii ne ma ga.

  2. “Iranci su 2011. prizemljili bespilotnu letelicu američke proizvodnje, “Lokid Martin” RQ-170 i obrnutim inženjeringom je napravili svoju verziju bespilotne letelice.” :-))))

    “Orvelovija level 100”

    Od kada se “oborili” kaže “prizemljili”?
    I

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here