V. Sekulić
Drina

Neko je novu 2021. započeo odmarajući se, neko radno, mnogi su sebi obećali šta (ne)će raditi u ovoj godini, a Lozničanin Đorđe Vukmirović tako što je 1. januara plivao u Drini. Od same pomisli na kupanje u Drini mnogi bi se “zaledili”, ali ne i ovaj profesor istorije i nekadašnji vaterpolista koji obožava “krivu Drinu” kraj koje je odrastao.

– Napolju je bilo desetak stepeni iznad nule i nije uopšte bilo strašno. Odlučio sam da na svoj način pozdravim Novu godinu od koje očekujem da bude mnogo bolja od minule koja nam je donela gomilu problema. Rešio sam da 2021. počnem plivanjem u Drini i mada sam i pre plivao zimi ovo mi je najraniji početak sezone. Nikada, koliko pamtim, nisam zaplivao 1. januara. Nije bilo mnogo hladno jedino je reka bila baš velika – priča Vukmirović o kome su “Vesti” pisale pre skoro tačno godinu dana kada je po sedmi put bio najbrži u plivanju za Časni krst.

Kako je tada rekao proplivao je sa četiri godine, a Drina mu je prirasla srcu toliko da mu je draža i od mora i u njoj se oseća najbolje. Odrastao je kraj Drine pošto je svaki slobodan trenutak porodica provodila na obali smaragdne reke na Kampu, u Gornjoj Koviljači. Bio je petogodišnjak kada je u očevom društvu prvi put preplivao Drinu, a već sa sedam je počeo da trenira vaterpolo u Šapcu udaljenom od Loznice pedesetak kilometara, da bi kasnije bio i vaterpolista Partizana. Sedmostruki je osvajač Časnog krsta. Prvi put je na Bogojavljenje plivao i pobedio 2008. na Zvorničkom jezeru u Malom Zvorniku, a onda je tu pobeđivao još tri puta, jednom u Zvorniku, pa je na prvom takvom plivanju u Loznici, na Drini, pobedio 2015. godine da bi u svom gradu bio je najbrži i u januaru 2020. godine. Lani je rekao da verovatno više neće plivati za Časni krst, ali kaže da će toga dana zaplivati na Kampu za svoju dušu, mada je moguće da zapliva i na Božić, a možda i još koji put pre 19. januara.

– Volim Drinu, navikao sam da ovde plivam u bilo koje doba godine. Ova jedinstvena reka daje mi posebnu energiju i u njoj se lepo osećam. Ne znam koliko sam puta plivao zimi i nikada nisam zbog toga imao ni najmanju prehladu, a kamoli nešto drugo. Nekima je čudno plivanje u ovo doba godine, ali meni ne – kaže Vukmirović koji zimsko plivanje opisuje kao fantastično.

Omiljena reka

Đorđe Vukmirović, inače, osim plivanja voli istoriju koju predaje lozničkim srednjoškolcima, a kad nije u školi uvek iskoristi priliku da skokne do omiljene reke. Dok je nekima i jutarnje umivanje hladnom vodom problem, Vukmiroviću nije ni plivanje u Drini 1. januara, ni na Božić, ni bilo kada u omiljenoj reci.