Filip Kovačević
Impresivno: Pozornica u Vodicama

Šesnaesto izdanje Si-Em-Si festivala potvrdilo je ono što je godinama već dobro znano – da su Vodice u prvoj polovini juna, kad je u pitanju ceo region, sjajan zamajac za letnju festivalsku sezonu. Tome je, tradicionalno, zahvaljujući izdavačkoj kući Jugoton Kroacija rekords, svedočila i ekipa novinara iz Srbije.

Vodice, primorski gradić u blizini Šibenika, koji mnogima u Srbiji budi nostalgične uspomene na letovanja u doba bivše Jugoslavije, drugog junskog vikenda postane stecište brojnih zvezda zabavne muzike, odavno svesnih da je stvar prestiža upravo tu predstaviti novu pesmu. Pritom uvek i jednoglasno ističu da ih rasterećuje što festival nema takmičarski karakter. Numere se, iako nove, neretko uglas pevaju jer su prethodno već predstavljene medijski, kao i na internetu.

Bogat dvodnevni program započeo je tradicionalnim krstarenjem brodom, gde je predstavljen dvostruki disk s ovogodišnjim festivalskim pesmama, kojih je čak 45. Tom prilikom promovisan je i album dueta Nede Ukraden “Samo je nebo iznad nas” koje je čuvena pevačica tokom karijere snimila sa kolegama. Ujedno, u pripremi je, takođe u izdanju Kroacija rekordsa, kompilacija njenih 25 najvećih hitova na dvostrukom LP.

Blistale: Frajle

– Srećna sam što sam ponovo u divnim Vodicama, gradu dobre atmosfere, provoda i izvanrednog festivala – istakla je Neda. – Dok sam slušala ove duete sa sjajnim kolegama iz celog našeg regiona, od Arsena Dedića, Miše Kovača, Željka Samardžića, Kemala Montena i svih drugih, shvatila sam kakvo bogatstvo u svojoj karijeri imam. Veoma sam ponosna.

Večernji program prvog festivalskog dana protekao je, uobičajeno, u znaku četiri mini koncerta na spektakularnoj pozornici na vodičkoj rivi. Veče je otvorila grupa Vigor koja više od 10 godina niže hitove bazirane na pop zvuku s folk uticajem, uz zarazni, prepoznatljiv ritam. Najbolje su prihvaćene njihove najuspešnije numere “Divna”, “Da sam ja on” i prvi hit koji im je otvorio put uspeha, “Još fališ”. Usledili su nastupi još nekolicine izvođača koji su svoje delovanje decenijama unazad usmerili samo na Hrvatsku.

Sutradan su na konferenciji za novinare predstavljeni novi albumi Mladena Grdovića (“Za šaku ljubavi”), Teške industrije (“Putnički voz uspomena”) povodom 50 godina od osnivanja grupe, Noelle (“Sama”), Lane S. (“Živimo snove”), Frana Pehara i Tarapana benda (“Volim te, živote”), grupe Gavrani (“Svirači, hvala vam”) i posthumno, Mila Hrnića (“Napijte se svi iz moje pisme”). Takođe, upriličena je još jedna promocija knjige Aleksandra Saše Gajovića “Nazdravimo prijatelji(ma)”.

Udarni deo festivalskog programa ostavljen je, tradicionalno, za kraj. Druge večeri predstavljena je 41 numera, a izvođači su se, tokom tri sata, smenjivali kao na traci. Ni ovaj Si-Em-Si festival nije propustio stalni gost Vodica Željko Bebek, koji je spustio zavesu pevajući “Ne boj se, golubice”. Prethodno si aplauze izmamile naše Frajle (“Bosonoga”), Tropiko bend (“Sve je moje”), kao i Duško Lokin (“Tajno moja”), Elio Pisak (“Pusti neka zora svane”), Darko Domijan (“Supergood”), Mia Dimšić (“Sto puta ne”), Burjana (“Slovenka”), Nives Celzijus (“Moja pila”)… U revijalnom delu koncert su održali Džentlmeni. Publika svih generacija koja je ispunila festivalski prostor, mogla je da uživa do sitnih sati, a svima kao da se na usnama ocrtavalo – vidimo se i dogodine, na istom mestu.

Razigrali publiku: Grupa Vigor

Toplo vreme, toplo i more

Učesnici festivala, ali i posetioci, imali su, baš kao i prošle godine, optimalne vremenske uslove za uživanje u Vodicama. Vreme beše toplo, bez padavina, a uveče je temperatura padala toliko da bude prijatno u kratkim rukavima.

More ponekad u Vodicama u ovom periodu zna da bude još hladno, međutim, sada to nije bio slučaj. Voda beše taman takva da osveži, ali da prija.

Promocija: Neda Ukraden

Sve kao pod konac

I ovogodišnje izdanje Si-Em-Si festivala potvrdilo je ono što je uveliko dobro poznato. Manifestacija u Vodicama primer je sjajno organizovanog događaja tog tipa. Sve je funkcionisalo savršeno, što nije nimalo lako, pre svega ako se ima u vidu broj učesnika, direktan prenos na nekoliko regionalnih televizija…

Stoga, nije ni čudo što ovaj festival s godinama stiče sve veću reputaciju, i što mu se izvođači rado vraćaju.

Hit za hitom: Ante Keš

Ante Keš ponovo oduševio

Reprizirati veliki uspeh, i to posle samo godinu dana, nije nimalo lako. Ante Keš je, međutim, neko kome je to uspelo. Vrcava numera “Iđen doli”, propraćena efektnim, duhovitim spotom, bila je ultimativni hit prošlogodišnjeg festivala, a sad je to “Ne kuva ko moja mater”. Pesma o majci influenserki koja baš ne mari mnogo za kuću i porodicu a “pije ko ćaća” na prvu “ulazi u uvo”, mami osmeh i “tera” na ponovno slušanje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here