pixabay.com

Naknada za porodiljsko odsustvo ne može biti manja od minimalne zarade utvrđene na dan otpočinjanja tog odsustva.

To proizilazi iz Zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici s decom, čiji predlagač je Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, a koji je Skupština Srbije usvojila 30. juna.

Poslanici su usvojili i predlog da ovaj zakon, zbog posebnog društvenog interesa, na snagu stupi danom objavljivanja u Službenom glasniku, a ne osam dana po njegovom objavljivanju, kako je to uobičajeno.

Ministar za brigu o porodici i demografiju Radomir Ratko Dmitrović je pre usvajanja zakona rekao da su u pitanju značajna finansijska izdvajanja, koja bi bila i veća kad bi odlučivala samo naša volja i želja, ali da tu postoji faktor ograničenih budžetskih mogućnosti, na koji se ne može uticati. On je izrazio nadu da će u vremenu pred nama ta izdvajanja biti uvećana i ponovio da je za povećanje stope nataliteta finansijska podrška bitna, ali ne i presudna. Potvrdu za to, rekao je, vidimo u mnogo bogatijim zemljama Evrope, gde je stopa rodnosti neznatno veća u odnosu na tu stopu u Srbiji.

Zakon će olakšati postupak ostvarivanja prava na materijalnu podršku porodici, broj korisnika biće proširen, a mnoge žene će prvi put ostvariti naknade po osnovu rođenja deteta. Svaka zaposlena žena za vreme porodiljskog odsustva, koje počinje 28 dana pre termina za porođaj, a izuzetno po nalazu lekara 45 dana pre termina za porođaj, do tri meseca života deteta, ostvaruje naknadu zarade za vreme porodiljskog odsustva, koja ne može biti manja od minimalne zarade utvrđene na dan otpočinjanja odsustva. Uslov je da ima makar jednu evidentiranu osnovicu na koju su plaćeni doprinosi na zaradu. Za ostvarivanje ovog prava bilo je potrebno najmanje šest osnovica na koje su uplaćeni doprinosi na zarade.

Izmena se odnosi i na zaposlene majke koje imaju bolesno dete, za koje je nadležna komisija odobrila korišćenje odsustva s rada radi posebne nege deteta. One će moći da koriste naknadu zarade uz dodatak koji im pripada i po osnovu prava za pomoć i negu drugog lica za dete. Pravo na posebnu negu deteta može da traje do pete godine života deteta.

Novim odredbama u povoljnijem položaju su i žene poljoprivredne osiguranice. Žena koja je poljoprivredni osiguranik može da ostvari pravo na ostale naknade po osnovu rođenja i nege i posebne nege deteta, pri čemu će se za obračun naknade uzimati osnovice na koje su plaćeni doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje u 18 meseci koji prethode rođenju deteta. Ova odredba imaće retroaktivno dejstvo od 8. maja 2021. godine, imajući u vidu objavljenu odluku Ustavnog suda 7. maja 2021.

Udruženja traže još dopuna

Smanjenje broja meseci za obračun naknada

Udruženja koja se bave podrškom majkama i porodicama s decom pozdravile su donošenje Zakona o finansijskoj podršci porodici s decom.

Ukazuju na značaj izmena koje se odnose na porodilje s visokim primanjima, a koje su usvojene nakon pregovora udruženja “Mame su zakon” i predstavnika Vlade. Oni tu ne staju. – Naš cilj u pogledu još bolje primene ovog zakona biće borba za garantovanu naknadu porodiljama najmanje u visini republičkog minimalca i tokom perioda nege deteta, smanjenje broja meseci koji ulaze u obračun naknada sa 18 na 12, postizanje ravnopravnog položaja porodilja koje samostalno obavljaju delatnosti, prepoznavanje porodica koje imaju više od četvoro dece, kao i veća individualna odgovornost službenika koji se bave primenom ovog zakona – navodi se u saopštenju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here