Vesti
Svetu liturgiju u Njukaslu služio je vladika Siluan

U proteklu subotu bilo je svečarski u Njukaslu, u Crkvi svetog Nauma Ohridskog, gde je obeležena hramovna slava. Tim povodom, episkop australijsko-novozelandski gospodin Siluan, služio je svetu arhijerejsku liturgiju, a sasluživali su mu protonamesnik hrama Dalibor Pavlović i đakon Miloš Raketić, uz prisluživanje čtečeva Sidnejskog namesništva.

Na svetoj liturgiji okupili su se vernici iz Njukasla, ali i mnogobrojni koji su pristigli iz Sidneja, Centralne Obale, Kanbere, Mejtlanda, Fostera i cele Hanter doline. Bila je to svojevrsna prilika za sve prisutne da prvi put vide predivnu ikonu svetog Nauma, napravljenu u mozaiku, koja je nekoliko dana pre slave zasijala iznad ulaza u crkvu.

U besedi nakon Jevanđelja, vladika Siluan je rečima ohrabrenja govorio o ovim teškim vremenima, punim iskušenja. On je takođe upozorio na možda najopasniju bolest današnjice.

– Ta bolest se zove uspavanost i mi usled svakodnevnog pretrpavanja mnogobrojnim informacijama i uzimanjem preteranih briga na sebe, što potrebnih što nepotrebnih, treba da budemo trezveni i da se predamo Bogu, te da sa njim podelimo svoje brige i svoj jaram – rekao je episkop Siluan.

Takođe, vladika je upozorio na progon Crkve koji je, kako je rekao, “na pomolu zbog svetog pričešća”.

– Treba da budemo mudri, te da još prisnije tiskajući se uz Hrista ostanemo budni i trezveni, kao što je bio Sveti Naum. Tako treba da posvedočimo Hrista svetu, a nipošto da se postidimo i da posumnjamo u njegovu silu i moć. Nikada ne smemo da posumnjamo u sveto pričešće i samog Gospoda, i samo njemu smemo i možemo da se pokoravamo, a nikako ljudima – istakao je episkop Siluan.

Usledila je svečana slavska litija oko hrama svetog Nauma, koja je nastavljena činom osvećenja nove ikone koja krasi ulaz u crkvu, a zatim je prerezan i slavski kolač.

Episkop Siluan se u završnoj reči zahvalio na predivnom danu i istakao da se uvek raduje kada treba da dođe u divnu srpsku zajednicu u Njukaslu, koja odiše ljubavlju i slogom.

Završni radovi na mozaiku iznad ulaza u hram

Zahvalnost porodici Karać

Posle svete liturgiji usledilo je posluženje u crkvenoj Sali, koje su pripremili ovogodišnji domaćini slave, porodica Karać sa vrednim članicama Kola srpskih sestara Majka Jugovića.

– Hvala svima koji su uzeli učešće u životu i radu naše parohije. Hvala domaćinima slave, a naročito vernicima koji su se u ovaj dan okupili da zajedno sa svojim arhijerejem učine ovo uzvišeno delo proslavljanja Svetog Nauma – rekao je starešina hrama, otac Dalibor, i pozvao vernike da u ljubavi i slozi dolaze hramu Boga živoga.

Svečarski i u Daptu

Dan svetog Jovana Krstitelja obeležen je u prošlu nedelju u crkvi u Daptu, koja nosi ime ovog sveca. Pred velikim brojem vernika iz Vulongonga i okoline, liturgiju je služio episkop Siluan, uz sasluživanje protojereja-stavrofora Ljupka Čubrilovića i Ilije Dragosavljevića, protojereja Branka Bosančića, kao i protođakona Petra Mrakića.

Nakon molitve, usledila je svečana slavska litija i rezanje slavskog kolača. Po svetoj liturgiji upriličena je trpeza ljubavi, prilikom koje je episkop svima poželeo srećan i blagosloven praznik. Dva dana kasnije, vladika Siluan i sveštenici služili su liturgiju na Svetog Jovana u Sabornom hramu svetog velikomučenika Georgija u Kabramati.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime