commons.wikimedia
Američki tenk "Abrams"

Poljska je konačno donela odluku šta će raditi sa oklopnim vozilima kupljenim od Sjedinjenih Američkih Država – 250 tenkova biće postavljeno na istočnoj granici. Isporuka oklopnih vozila počeće 2022. godine.

Ministar odbrane Mariuš Blaščak otvoreno je rekao da će tenkovi “Abrams” postati pouzdana zaštita od “agresije Kremlja”, iako ni izdaleka nije jasno čega se Poljaci plaše i na čiju pomoć računaju.

Poljska vojska već godinama insistira na modernizaciji tenkovskog parka. Ranije je general-potpukovnik Boguslav Samol priznao da su poljski tenkovi T-72 i PT-91 “Tvardi” dosta zastareli u odnosu na savremena ruska oklopna vozila. Prema njegovom mišljenju , kupovina američkih vozila značajno će povećati sposobnost kopnenih snaga.

“Posao veka”

Osnovnim tenkovima M1A2 Abrams u modifikaciji SEPv3 biće popunjena četiri bataljona. Za kupovinu ovih tenkova Poljaci su morali da ozbiljno odreše kesu – iznos ugovora premašio je 23 milijarde dolara. Ovo je skoro dvostruko više od vojnog budžeta zemlje za 2021.

Deo sredstava biće namenjen logistici, obuci vojnog osoblja i razvoju infrastrukturę. Poljski mediji se međusobno takmiče u tome ko će više pohvalili odluku vlasti o nabavci američkih oklopnih vozila i taj ugovor su nazvali “poslom veka”.

Međutim, ovakva odluka se ne dopada baš svima. Poslanica Evropskog parlamenta iz Građanske partije Janina Ohojska smatra da su granice potpuno sigurne a da bi bilo bolje da se novac potroši na pristojne plate za medicinske sestre u bolnicama . Prema njenim rečima, “ruska pretnja” je preuveličana. Osim toga, stručnjaci ističu da čak i teoretski gledano 250 vozila nije dovoljno da spreči eventualnu “nadolazeću invaziju”.

– U principu, 250 tenkova “Abrams” su prilično velika sila. Amerikanci su pristali da Poljskoj prodaju najsavremeniju modifikiaciju svog glavnog tenka. Od prethodnih verzija, kao što je, na primer M1A2 SEPv3 ostali su osnovni delovi: telo tenka i kupola. Elektronsko punjenje je potpuno novo. Medjutim, u slučaju ozbiljnog sukoba oni čak ni hipotetički ne mogu da se suprotstave združenoj moći Rusije i Belorusije, jer one imaju znatno više oklopnih vozila – kaže za Sputnjik vojni ekspert Aleksej Leonkov.

Rast rusofobije

Varšava nije prvi put zatražila vojnu pomoć od Vašingtona. Još krajem 2018. godine Poljska je ponudila SAD da rasporede američku oklopnu brigadu u zemlji i izrazila spremnost da preuzme do dve milijarde dolara troškova.

Predsednik Andžej Duda čak je smislio i naziv baze: Fort Tramp. A ministar odbrane saopštio da je to pitanje rešeno. Ipak, Fort Tramp je ostao samo na papiru.

Poljske vlasti su imale jak napad rusofobije u vreme septembarskih manevara “Zapad 2021”, u kojima su učestvovali ruski i beloruski vojnici. U medijima se aktivno raspravljalo o mogućoj “invaziji Kremlja”. Konkretno, na portalu Defense24 se tvrdilo da Rusija na kraju manevara namerava da napadne zemlje Istočne Evrope preko koridora Suvalki, gde prolazi granica između Poljske i Litvanije.

Manevri su završeni, trupe su se vratile u mesta stalne dislokacije, ali je Varšava ostala ratoborna – poljski ministar odbrane rekao je novinarima da je zemlji potrebno više vojnika i modernog naoružanja. Napomenuo je da je to jedini način na koji će Poljska uspeti da zauzme jake pozicije u NATO.

Osim tenkova, Poljaci žele da kupe od SAD i veliku partiju helikoptera “Blek hok”, a od Turske – jurišne bespilotne letelice Bajraktar. One iste koje aktivno kupuje Ukrajina, ne krijući nameru da ih upotrebi u borbenim dejstvima u Donbasu.

1 COMMENT

  1. Svaka cast amerikancima, odlicni su prodavci, plasiraju takozvanu invaziju kako bi opravdali vlade zemalja koji kupuju naoruzanje, politicari tih zemalja pune djepove provizijama i eto ugovora, pare zaradjuju svi, sem naroda koji je oduvek bio i bice gubitnik

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here