Youtube/FPÖ TV
Herbert Kikl

Herbert Kikl, doskorašnji ministar unutrašnjih poslova Austrije iz redova Slobodarske partije (FPOe), tokom obavljanja svoje funkcije, ispunio je brojna predizborna obećanja slobodaraca. Za efektivniju zaštitu granice, kao i borbu protiv ilegalne migracije stvorio je jedinicu za zaštitu granica Puma.

Preuzimanjem kompletne brige o azilantima od strane države oduzela je osnovu za nekontrolisano delovanje nevladinih organizacija, koje nigde nisu morale da pravdaju svoje delovanje i privatnika koji žele od toga samo da prave posao.

Austrija time više nije željena destinacija za ilegalne migrante, konstatovao je Norbert Hofer lider FPOe dodajući da su druge stranke problematiku izbeglica godinama potpuno ignorisale.

– Izmena zakona o strancima 2018 . predviđa i da tražioci azila treba da učestvuju u troškovima rešavanja zahteva. Podaci s mobilnih telefona ubuduće mogu biti korišćeni za utvrđivanje identiteta tražilaca azila. Ogromni troškovi prevodilaca nestaju na taj način. Takođe priznati azilanti, koji idu na odmor u zemlju porekla, gube od sada status azilanta – objasnio je on.

FPOe zahteva potpunu reformu čitavog sistema azila i Zakona o strancima, ali i ponovno uvođenje satnice od 1,50 evra za tražioce azila za društveno-korisni rad, pošto oni dobijaju besplatni smeštaj i hranu, naveo je Hofer ističući da ni mladi regruti u vojsci ne zarađuju više.

Ukazao je da je, ukupno gledano, oduzimanje statusa azilanta olakšano.

– Dosledno proterivanje stranaca koji su se ogrešili o zakon ili utvrđivanje bezbednih zemalja porekla u koje može ubrzano da se proteruje su našu zemlju učinili ponovo bezbednom. Prošla su vremena u kojima su u policijskim izveštajima strani kriminalci vođeni kao Bečlije. FPOe je time pokazala da ozbiljno shvata potrebu građana za bezbednošću – rekao je Hofer.

Bolji uslovi u policiji

Hofer podseća da je FPOe izborila dodatnih 4.000 novih radnih mesta u policiji i obezbedila bolju opremu za čuvare reda. Država, prema njegovim rečima, treba još da stvori zakonske preduslove kako bi izvršna vlast u borbi protiv kriminala mogla i u budućnosti da delotvorno deluje. Za to su, kaže, potrebne motivacione mere za policiju, a to počinje kroz jasne izjave podrške od strane politike i ogleda se kroz stvaranje posebnog zakona o izvršnoj vlasti sa pravednim sistemom plata i završava se stvaranjem pozitivnog imidža posla policajca.