I danas, kao i prethodnih nekoliko dana stepen UV zračenja je veoma visok, a od njega, baš kao i mi treba da se zaštite i naši četvoronožni ljubimci. 

Naučnici tvrde naime da UV zraci štete i njima, baš kao i ljudima. Vaš pas naime takođe može da izgori na suncu, pa iako oni vole da provode što više vremena napolju, ipak nemojte da ga izvodite u najtoplijem delu dana.

Brojna istraživanja su potvrdila da je trećina svih tumora kod pasa zapravo rak kože, a na nama je da ih zaštitimo, a danas na tržištu postoje i kreme sa zaštitinim faktorom za pse kojima možete da ih mažete.

Nikako nemojte da ih mažete kremama za sunčanje koje su namenjene nama, jer psi ližu svoje telo. Naime, naše kreme sadrže cink oksid ili para-aminobenzoičnu kiselinu koja je otrovna za pse.

Ono što još treba istaći je i da postoje rase koje su podložnije opekotinama od sunca, jer sunčevi zraci mogu brže da ošetet njihovu kožu za razliku od onih rasa koje imaju gustu i tamniju dlaku.

Najbrže psi izgore na leđima, ali i njuškica, uši i stomak takođe su vrlo osetljivi na sunčeve zrake.

Ukoliko vaš pas nije ljubitelj kreme za sunčanje postoji i odeća za njih koja će da ih zaštiti od štetnih sunčevih zraka, ali svakako izbegavajte da ga izvodite kada je zračenje najveće.

A najlakšeće da te prepoznate da li je pas izgoreo na suncu po njegovim ušima. Ako su vrhovi ušiju suvi i popucali, to je znak da je pas izgoreo. Takođe, ako primetite da je pas topao, odmah ga prebacite u hlad i rashladite. Na mesto na kojem ste primetili da je toplo stavite hladan i vlažan peškir.

Psi takođe mogu da dobiju temperaturu ako su izgoreli na suncu, a u tom slučaju odvedite ga kod veterinara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here