Zaštitnik: Prijave protiv vojnih policajaca zbog napada na žandare

0

youtube.com
Zaštitnik građana je dodao da je pokrenuo postupak kontrole zbog kršenja ljudskih prava brutalnom i prekomernom upotrebom sile
 

Tokom Parade ponosa u Beogradu 28. septembra u centru Beograd pripadnici Žandarmerije sukobili su se sa bratom premijera Srbije i bratom gradonačlenika Beograda i dva člana obezbeđenja predsednika Vlade Aleksandra Vučića.

Janković je u saopštenju naveo da je povodom incidenta tokom Parade ponosa, "kada su se pripadnici Žandarmerije sukobili sa četiri lica od kojih su dva braća visokih javnih funkcionera, podneo krivične prijave protiv dvojice pripadnika Uprave Vojne policije zbog napada na pripadnike Žandarmerije u vršenju službene dužnosti".

Zaštitnik je naveo da se tako pridružio krivičnoj prijavi koju je policija, po nalogu tužilaštva, već podnela protiv sedmorice pripadnika Žandarmerije zbog torture i zlostavljanja nakon sukoba.

Fonet/B. P.
Zaštitnik građana Saša Janković

Kako se navodi, Janković je obavestio tužilaštvo da je Vojnobezbednosna agencija oduzela snimke video nadzora iz lokala u okolini i razgovarala sa svedocima događaja pre policajaca kojima je tužilaštvo naredilo da sprovedu istragu.

Zaštitnik građana je dodao da je pokrenuo postupak kontrole zbog kršenja ljudskih prava brutalnom i prekomernom upotrebom sile koja je javno prikazana na snimcima televizije N1 i delovima snimka koji je načinio službeni snimatelj Žandarmerije, što je izazvalo i opravdanu zabrinutost javnosti.

Janković je utvrdio da u policijskim spisima stoji da su četvorica civilno obučenih lica pre prikazane brutalnosti odbili da poslušaju usmena naređenja, pokušali da probiju kordon, vređali pripadnike Žandarmerije, pretili im i fizički se sukobili sa njima.

– To stoji ne samo u izjavama svih policajaca sa lica mesta, već je navedeno kao činjenica u odlukama kojima su pripadnici Žandarmerije udaljeni s posla, naveo je Janković i dodao da je policija, ipak, po nalogu tužilaštva podnela krivične prijave samo protiv svojih pripadnika.ž

Zakon obavezuje zaštitnika građana da, kada u postupku koji vodi nađe da u radnjama funkcionera ili zaposlenog u organu uprave ima elemenata krivičnog ili drugog kažnjivog dela, nadležnom organu podnese prijavu za pokretanje krivičnog ili drugog odgovarajućeg postupka, piše u saopštenju.

Zaštitnik je naveo da su, uprkos obavezi koja je izričito utvrđena Zakonom, Vojnobezbednosna agencija i Ministarstvo odbrane, odbili da ombudsmanu dostave sve podatke o slučaju, potrebne da bi zaštitnik ostvario svoju kontrolnu ulogu.

– Zbog toga je zaštitnik građana otkazao prethodno najavljenu kontrolnu posetu toj službi, tokom koje je trebalo da proveri istinitost niza drugih saznanja koja je dobio, a koja ukazuju na politizaciju rada, uplitanje u civilni život i pravosuđe, neprocesuiranje krivičnih dela i druge ozbiljne nezakonitosti i nepravilnosti u radu te službe, piše u saopštenju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here