EPA-EFE/Yuri Gripas
Džo Bajden

Amerika planira da održi virtuelni onlajn Samit za demokratiju u decembru. Pretpostavlja se da su pozvana prva lica mnogih zemalja i biznismeni, međutim lideri Turske, Rusije i Kine nisu. Zašto je i Turska, kao članica NATO-a, izostavljena sa spiska „gostiju“?

Prema rečima profesora sa Univerziteta Maltepe Hasana Unala, mnoge zemlje koje nisu dobile poziv na samit objedinjuje njihov značajan potencijal i uticaj u okviru postojećeg multipolarnog svetskog poretka. Takođe je primetio da na spisku nema nijedne turske republike.

– Bajden i njegov tim demonstriraju jasan antiturski stav. Smatram da aktuelna američka administracija ima sve šanse da uđe u istoriju kao najmanje uspešna, potisnuvši u tom pogledu i administraciju (Džimija) Kartera…. Smatram da taj samit neće doneti nikakve rezultate. To je Bajdenov virtuelni svet – rekao je profesor Unal.

Govoreći o ciljevima održavanja samita, politički analitičar Junus Emre Erdolen smatra da se radi o želji Amerike da oformi širok savez protiv Rusije i Kine.

Ekspert primećuje da se na spisku pozvanih nalaze Filipini i Indija, iako su te zemlje ozbiljno kritikovane od strane organizacija za zaštitu ljudskih prava.

– Stvar je u tome što Bajden sa zemljama južne Azije pokušava da stvori blokadu Kine i tokom Samita za demokratiju namerava da učvrsti postojeći savez sa njima – konstatuje Erdolen.

Istovremeno podseća da Amerika redovno osuđuje Tursku za kršenje demokratskih principa, te da odnosi dve zemlje prolaze kroz težak period.

– Međutim, opravdanost učešća Iraka, Pakistana, Indije, Filipina i Poljske očigledno nije procenjivana prema istim kriterijumima kao i prisustvo Turske. Ovde dolazi u obzir još jedan faktor. U interesu Amerike je da formira širok savez sa navedenim zemljama u cilju suprotstavljanja trojci – Iranu, Kini i Rusiji. Zbog toga je kriterijum demokratskog razvoja tih zemalja kod Vašingtona u drugom planu. Turska danas nije prioritetni strateški partner za Ameriku nakon što je Vašington preusmerio pažnju sa regiona Bliskog istoka – zaključuje Erdolen.

Predsednik SAD Džozef Bajden će ,od 9. do 10. decembra biti domaćin virtuelnog samita za lidere iz vlade, civilnog društva i privatnog sektora, a Samit će se fokusirati na izazove i mogućnosti sa kojima se suočavaju demokratije i pružiće platformu liderima da preuzmu i pojedinačne i kolektivne obaveze u odbrani demokratije i ljudskih prava u zemlji i inostranstvu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here