EPA/Zoltan Mathe
Vladimir Putin

“Bivši ruski predsednik Boris Jeljcin video je u Vladimiru Putinu čoveka koji će nastaviti njegove liberalne reforme”, rekao je bivši rukovodilac administracije Kremlja Valentin Jumašev.

– Za Jeljcina je bilo važno to što je Putin iz druge generacije, jer se zemlja nije smela ostaviti onima koji su upravljali tokom Sovjetskog Saveza – rekao je Jumašev tokom javnog intervjua u „Jeljcin centru“ u Jekaterinburgu.

Valentin Jumašev, inače oženjen Jeljcinovom kćerkom Tatjanom, istakao je da je Jeljcinu bio važan karakter naslednika i da je u Putinu video čoveka koji je utemeljen i koji će moći da donosi ispravne odluke, kao i da nastavi liberalne reforme.

Jumašev je objasnio da je Jeljcin podneo ostavku pola godine pre redovnih predsedničkih izbora, da bi „Putinu dao foru protiv Primakova i Luškova, da bi imao mogućnost da sa većom garancijom pobedi na izborima“.

Valentin Jumašev je rukovodio administracijom prvog predsednika u periodu od 11. marta 1997. do 7. decembra 1998. godine.

Jeljcin je na čelo Rusije došao 1991. godine. Pet godina kasnije ponovo je izabran za drugi mandat, a ostavku je podneo 31. decembra 1999. godine.

Vršilac dužnosti šefa države postao je premijer Vladimir Putin, a 26. marta 2000. godine Putin je pobedio na predsedničkim izborima u prvom krugu, sa 52,94 odsto glasova.

1 COMMENT

  1. Bila je to akcija KGB u kome je smenjen USA poltron Jeljcin.Samo pukom srećom i dejstvovanjem KGB Rusija se iz okupacije izvukla da bi za samo 20 godina opet postala sila.Sve druge priče su lažne i nemoguće

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here