Zašto Bela kuća ne dozvoljava Boltonu da se približi Avganistanu

sputniknews.com, Vestionline
0
EPA/Kim Hee-Chul
Džon Bolton

Američki predsednik Donald Trampa pokušava da spreči svog savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona da se meša u američku politiku u Avganistanu, pišu mediji.

Boltona nisu pozvali ni na diskusiju o pregovorima sa talibanima, pošto je postojalo strah da će onn boiti protiv dogovora i otkriti ih medijima, piša Vašington post.

Tek nakon direktnog obraćanja jednog od pomoćnika Boltona šefu aparata Bele kuće Majklu Malvenu, Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost se našao na sastanku, gde je sa predsednikom razmenio suprotna mišljenja.

Bolton podržava jačanje vojnog prisustva SAD po celom svetu i prootivi se povlačenju snaga iz Avgansitana.

Pre izvesnog vremena Bolton se razbesneo kada mu nisu dozvolili da se samostalno upozna sa nacrtom sporazuma sa Talibanima. Prema drugim informacijama, dokument je bio predat Savetu za nacionalnu bezbednost Bele kuće.

List piše da je Boltona njegova ratobornost posvađala sa nekim kolegama.

Stavovi Boltona i Trampa se razlikuju i po pitanjima Irana i severne Koreje. U oba slučaja Boltoin se držai radikalnijeg stava u odnosu na Trampa.

Vašington post naglašava spremnost Boltona da proširi diplomatsku aktivnosti.

List saopštava da se upravo Bolton zalaže za smanjenje finansiranja različitih institucija UN i izlazak iz međunarodnih spoirazuma.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here