commons.wikimedia/Vitaly V. kuzmin
Ruski tenk T-72

Rusija ponovo koristi bugarski vazdušni prostor za isporuke oružja Srbiji, saopštio je Bugarski Atlantski savet, naglasivši da takva praksa treba da prestane.

Organizacija je pretpostavila da su se tenkovi T-72 mogli transportovati avionom „Iljušin“ IL-76TD, koji je odleteo sa aerodroma Batajnica u Anapu.

„Da ovaj let nije slučajno povezan sa ruskom vojnom isporukom tenkova T-72 Beogradu? Mediji pišu o isporukama, izveštavaju da tenkovi sleću u Srbiju, ali ne preciziraju koja je njihova ruta. Prema našoj istrazi to se izvodi preko teritorije Bugarske!“, rečeno je u Atlantskom savetu.

U Atlantskom savetu su napomenuli da su već kritikovali dostavu oružja Srbiji preko Bugarske, kada je bila isporuka sistema za protivvazdušnu odbranu „Pancir S1“ i pozvali da se takva praksa više ne ponovi.

„Zašto bugarska vlada ponovo to dopušta? Šta predstavlja Bugarska, ruski koridor na Balkanu?“, izjavili su u Atlantskom savetu.

Ministar odbrane Bugarske Krasimir Karakačanov je u februaru izjavio da zemlja nema osnova da Rusiji zabrani letove. Zabrana bi mogla da izazove diplomatski skandal i reakciju Rusije i Srbije.

1 COMMENT

  1. Zna li neko koliko je do sada avionima dostavljeno T 72 u Srbiju ?? Znamo za 2 kom koje je avion transportovao..

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here