EPA/Uwe Meinhold
Fabrika "Folksvagena" u nemačkom gradu Cvikau

Folksvagen će izgraditi proizvodni pogon u Turskoj. Od Bugarske i Srbije se odustalo.

Ekonomski stručnjak iz Konstanca Erdal Jalcin objašnjava zašto su se šefovi Folksvagena odlučili za Manisu.

Novi proizvodni pogon Folksvagena gradiće se na zapadu Turske, u Manisi blizu Izmira. Nemački proizvođač automobila mnoge je iznenadio odlukom da investira u Turskoj, a ne u članici Evropske unije Bugarskoj. Prethodno je iz trke ispala Srbija. U pogonu “teškom” oko milijardu evra proizvodiće se 300.000 vozila godišnje i biće zaposleno 4.000 ljudi.

Ta odluka je sporna, između ostalog i zato što je poslednjih godina često dolazilo do raznih sporova između nemačke i turske vlade. Erdal Jalcin, profesor međunarodne ekonomske politike na fakultetu u Konstancu, za DW je objasnio pozadinu Folksvagenove odluke.

– Još pre nekoliko godina govorilo se o gradnji Folksvagenove fabrike u Turskoj – tada se od toga odustalo. Ali s obzirom na dugoročnu ekonomsku perspektivu, sadašnja odluka je logična i načelno smislena. Turska je u poslednjih 15 godina postala važan centar industrijske proizvodnje upravo u automobilskoj industriji, a posebno zahvaljujući brojnim kooperantima koji su se tamo smestili. To veoma pogoduje koncernu kao što je Folksvagen. U Bugarskoj ne postoje takvi uslovi – ističe Jalcin i dodaje:

– Troškovi plata su u Turskoj veoma niski. Minimalna plata je 420 evra. To je velika razlika u odnosu na Bugarsku. Osim toga, u Turskoj je tržište rada veoma veliko – broj stanovnika će u dogledno vreme da premaši 100 miliona. Mogu se angažovati mladi radnici koji će na duže staze moći da rade za Folksvagen.

Na konstataciju da se turska vlada se više nego ikad oglušuje o prava na građanske slobode i demokratska načela i da je nemoralno upravo sada davati turskoj vladi tako velikodušan poklon u obliku investicije teške milijardu evra, Jalcin odgovara:

– Turska je više od vlade u Ankari. Među stanovništvom Turske postoji mnogo onih koji žele svoju zemlju da poguraju u smeru liberalne demokratije. Sankcije bi kaznile čitav narod, a to ne može da bude rešenje. Kada je reč o Folksvagenovoj investiciji, za mene tu dugoročno preovlađuju pozitivni efekti, uprkos aktuelnim političkim izazovima.

3 COMMENTS

  1. Volkswagen je odmah odabrao Tursku jer ona ne podleže zakonima EU u kojoj se automobilska industrija mora pridržavati Norme Euro 6d a uskoro preti i obustava Otomotora . Proizvodnjom u Turskoj zaobilaze sve prepreke. Međutim Turska ulazi uskoro u možda veliki ratni konflikt…

  2. zato sto turaka ima 80 miliona, imaju veci standard a 6 miliona je na radu u nemackoj, pa mogu da kupe bez poreza i dovezu porodici u tursku!!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here