Zašto je Brisel opčinjen piškenjem?

0

Wikipedia/ Niels Mickers
Maneken Pis: Retka situacija kada je go
 

Maneken Pis, dečak koji piški u fontanu, je najpoznatija atrakcija Brisela, koju posete stonine turista svakog dana. Ali malo njih zna da Pis nije sam. On ima porodicu koju čine sestra i pas, i koji imaju isti problem – piške na javnim mestima.

Poznata statua Manekena Pisa se nalazi na raskršću sve ulice u blizini Grand palasa. Na tom mestu se nalazi od 1619. godine, a napravio ju je skulptor Ijeronimus Dukesnoj. Neki smatraju da statua predstavlja dečaka koji je urinirio po vatri i tako spasao grad od velikog požara. Druga teorija pripoveda o bogatom trgovcu čiji se sin izgubio. Čovek ga je na kraju našao i to kako veselo piški u jednoj maloj bašti.

Jedan od razloga zašto je Maneken Pis toliko popularan kod turista je što malo-malo pa promeni kostim. Nekoliko puta nedeljno statua se presvlači, a javnost je obeveštena raasporedom koji se ističe po okolnim ulicama. Ormar Manekena Pisa sadrži nekoliko stotina

onehourtranslation.com
Sestricu Žanek čuvaju od vandala
 

Ženek Pis je Manekenova mala sestra, pola metra visoka statua od plavo-sivog krečnjaka. Napravljena je po liku devojčice sa kikicama koja čuči iznad fontane i piški u nju. Danas bi ovakav prizor bio okarakterisan kao dečja pornografija.

Ona je nekoliko vekova mlađa od svog brata, odnosno postavljena je 1987. godine, što je i glavni razlog za njenu relativnu anonimnost. Skulptura je danas zaštićena gvozdenim kavezom, kako ne bi dospela u ruke vandala.

Wikipedia/ John Williams
Treći član ne piški u fontanu, već kao svaki pas na ulici
 

Treći član porodice Pis je pas Zinek Pis. Bronzana skulptura se nalazi na uglu ulica Šartro i Vje-Marš, a prikazan je kao bilo koji cuko koji je zadigao jednu nogu i olakšava se na ulici. Za razliku od brata i sestre, Zinek nije deo bilo kakve fontane. Postavljen je 1998. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here