pixabay.com
Celer

Celer je idealna hrana za one koji vode računa o svojoj težini jer je niskokalorična namirnica s visokim procentom vode.

Osim toga, celer je odličan izvor kalijuma i kalcijuma za naše telo, koji su veoma važni za zdravlje kostiju, normalizaciju krvnog pritiska i funkcionisanje nervnog sistema. Celer, takođe garantuje visok sadržaj antioksidanata – sadrži veliku količinu vitamina C, kalijuma i gvožđa.

Vredi upamtiti da ne samo stabljike, već i listovi sadrže sve ove korisne materije u većoj meri. Zato ih ne isključujte iz salata. Osim svega toga, celer sadrži minimum šećera i holesterola, a takođe praktično ne sadrži masti. Ako sve ovo nije dovoljno da dodate celer vašem meniju, evo još ubedljivih činjenica.

Kako odabrati celer?

Kada kupujete celer, obratite pažnju na svežinu i snagu stabljika i korena. Stabljike i lišće treba da budu sjajni i bledozeleni. Tamnozelene stabljike su grube, ali sadrže velike količine vitamina A. Izbegavajte žute stabljike sa šupljim jezgrom i tamnim žilama.

Minimalne kalorije

Celer sadrži minimalno kalorija – 1 stabljika ove biljke sadrži samo 2 kalorije i vrlo malo masti, što ga čini idealnim zalogajem i sastojkom za razna jela. Zato celer možete sigurno jesti svaki dan.

Umiruje glad i ublažava nadimanje

Visok sadržaj vode i vlakana u hrskavim stabljikama celera pomaže vam da se osećate sito. Uz to, odličan je probiotik i sprečava nadimanje. Preporučujemo najmanje jednu stabljiku celera dnevno za sve one koji imaju probavne probleme.

Krvni pritisak je normalan

Celer je dobar izvor kalijuma, koji pomaže u kontroli krvnog pritiska i sprečava negativne efekte konzumiranja velike količine soli. Sastav takođe sadrži određenu komponentu koja pomaže snižavanju krvnog pritiska širenjem krvnih sudova. Studije azijskih naučnika pokazale su da ekstrakt semenki celera pomaže u smanjenju sistoličkog i dijastoličkog krvnog pritiska u roku od nekoliko nedelja.

Poboljšava varenje

Celer sadrži vlakna koja pomažu u održavanju zdravog probavnog sistema. Ishrana s visokim udelom vlakana pomaže u sprečavanju srčanih bolesti, dijabetesa, opstipacije i hemoroida.

Pomaže u usporavanju napredovanja demencije

Nedavna istraživanja pokazala su da biljni luteolin na kome je bogat celer pomaže u borbi protiv Alchajmerove bolesti i drugih degenerativnih bolesti. To je zbog činjenice da luteolin smanjuje upalu koja je povezana sa starenjem u mozgu i pridruženi deficit memorije. Istraživanja i dalje traju, međutim, naučnici su potpuno sigurni da zdrava uravnotežena hrana može smanjiti rizik od demencije.

Pomaže u borbi protiv raka

Jedno od aktivnih jedinjenja celera je fitohemijski kumarin, za koji se pokazalo da je efikasan u prevenciji karcinoma, a dokazano je da pojačava aktivnost određenih belih krvnih zrnaca koja pomažu u borbi protiv ove bolesti. Takođe, pomaže u sprečavanju oštećenja slobodnih radikala od oštećenih ćelija. U kombinaciji sa luteolinom, ova dva jedinjenja se smatraju dovoljno efikasnim da spreče karcinom debelog creva.

Glavna kontraindikacija su trudnoća i dojenje

U minimalnim količinama, celer nije opasan, ali je važno ograničiti njegovu upotrebu. Semenke celera sadrže sastojke koju uzrokuju kontrakcije materice i mogu ugroziti plod. Supstanca apiola koja se nalazi u stabljikama i listovima celera takođe izaziva kontrakcije materice i može izazvati krvarenje, pa se ne preporučuje jesti celer tokom menstruacije. Osobe sa gastrointestinalnim bolestima ne bi trebalo da jedu sirovi celer!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here