Pexels

Kupus je namirnica bogata vitaminima i mineralima, koja može biti sjajan saveznik za zdravlje pošto jača imunitet i olakšava detoksikaciju.

Razlika između crvenog i običnog kupusa je u tome što crveni kupus ima antocijanin, pigment iz porodice flavonoida koji su moćni antioksidanti i imaju dosta vitamina C i E.

1. Bogat hranljivim materijama

Iako sadrži malo kalorija, crveni kupus sadrži impresivnu količinu hranljivih materija.

Jedna šolja (89 grama) seckanog, sirovog, crvenog kupusa sadrži sledeće hranljive sastojke:

Kalorije: 28
Proteini: 1 gram
Ugljeni hidrati: 7 grama
Vlakna: 2 grama
Vitamin C: 56% preporučenog dnevnog unosa (PDU)
Vitamin K: 28% PDU
Vitamin B6: 11% PDU
Vitamin A: 6% PDU
Kalijum: 5% PDU
Tiamin: 5% PDU
Riboflavin: 5% PDU

2. Dobar je izvor antioksidanasa

Crveni kupus je odličan izvor antioksidanata i drugih korisnih jedinjenja koja pomažu u zaštiti od oštećenja ćelija. Njegovi antioksidansi uključuju vitamin C, karotenoide i flavonoidne antioksidante, kao što su antocijanini i kempferol. Istraživanja sugerišu da su nivoi antioksidanata u ljubičastom kupusu oko 4,5 puta veći od onih koji se nalaze u zelenim sortama kupusa. Takođe je dobar izvor sulforafana, jedinjenja bogatog sumporom koje se formira kada se sirovi kupus sieče ili drobi. Sulforafan poseduje antikancerogena svojstva.

3. Pomaže u borbi protiv upale

Crveni kupus može pomoći u borbi protiv upale (inflamacije), za koju se smatra da doprinosi nastanku mnogih bolesti. Zanimljivo je da nanošenje listova kupusa na kožu takođe smanjuje upalu. Na primer, odrasli sa artritisom koji su umotali kolena u listove kupusa jednom dnevno prijavili su da osećaju znatno manji bol do kraja četvoronedeljne studije. Međutim, obloge od kupusa manje efikasno smanjuju bol od gela protiv bolova.

4. Pozitivno utiče na zdravlje srca

Crveni kupus takođe može biti od koristi vašem srcu. Ovo može biti zbog sadržaja antocijana, koji su flavonoidni antioksidansi koji daju crvenom kupusu karakterističnu boju. Veći unos antocijanina takođe može biti povezan sa nižim krvnim pritiskom i manjim rizikom od razvoja srčanih obolenja. Crveni kupus sadrži više od 36 vrsta antocijana, što ga čini odličnim izvorom ovog jedinjenja za srce.

5. Može ojačati vaše kosti

Crveni kupus sadrži nekoliko hranljivih materija koje su korisne za kosti, uključujući vitamine C i K, kao i manje količine kalcijuma, mangana i cinka. Na primer, 1 šolja (89 grama) sirovog crvenog kupusa sadrži oko 56% PDU za vitamin C, koji igra ulogu u formiranju kostiju i pomaže u zaštiti koštanih ćelija od oštećenja.

Crveni kupus je takođe bogat vitaminom K1, nudeći nešto više od četvrtine PDU po šoljici (89 grama). Vitamin K1 se uglavnom nalazi u biljnoj hrani, kao što je lisnato povrće. Ovo ga razlikuje od vitamina K2, koji se nalazi u životinjskim proizvodima i fermentisanoj hrani. Postoje dokazi da oba oblika vitamina K igraju ulogu u održavanju jakih i zdravih kostiju, iako je potrebno više istraživanja da bi se utvrdili specifični efekti svakog od njih.

6. Može zaštititi od određenih karcinoma

Crveni kupus može pomoći u zaštiti od određenih vrsta maligniteta, iako je potrebno više istraživanja na ljudima. Stručnjaci veruju da je to vjrovatno zato što sadrži sulforafan i antocijanine – dva jedinjenja koja su istraživana zbog svojih svojstava u borbi protiv raka.

7. Može poboljšati zdravlje creva

Crveni kupus može poboljšati funkciju creva. Postoje dokazi da kupus može smanjiti upalu u crevima i smanjiti crevni mukozitis – stanje u kome se lezije razvijaju u crevima, često kao nuspojava lečenja malignih bolesti.

Kupus je takođe dobar izvor vlakana, koja održavaju creva zdravim i pomažu im da lakše vare hranu. Nerastvorljiva vlakna čine oko 70% vlakana u kupusu. Dodaje masu stolici i pomaže da se hrana lakše kreće kroz creva, smanjujući rizik od nastanka zatvora. Preostalih 30% su rastvorljiva vlakna, koja obezbeđuju hranu za korisne bakterije koje žive u crevima. Zauzvrat, ove prijateljske bakterije proizvode kratkolančane masne kiseline (SCFA), kao što su acetat, butirat i propionat, koje hrane ćelije vašeg creva. Istraživanja pokazuju da SCFA mogu takođe smanjiti upalu u crevima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here