Zašto je “Forbs” stavio Crnu Goru u top tri idealne destinacije za 2015. godinu?

0

wikimedia.org
Idealna destinacija: Crna Gora
 

Nakon duže ekonomske krize, putovanja su ponovo aktuelna, navodi Forbs. To pokazuje i izveštaj Svetske turističke organizacije prema kojem je tokom 2014. godine zabeležen rekordan broj turista – čak 1,1 milijarda.

Sasvim je sigurno da će broj turista rasti i tokom 2015. godine, a novinarka Forbsa Aleksandra Kirkman kao nezaobilazne destinacije preporučuje tri navedene zemlje za koje tvrdi da će uskoro biti sve popularnije među turistima.

Crna Gora

Iako je dugo bila u senci susedne Hrvatske, Crna Gora je na putu da postane svetski poznata destinacija elitnog turizma, zahvaljujući svojoj idiličnoj, skoro trista kilometara dugoj obali i surovim planinama u unutrašnjosti, ispresecanim kanjonima reka i planinskim jezerima, sa čak dva područja zaštićena od Uneska, među kojim je i spektakularni nacionalni park Durmitor, beleži Kirkmanova.

Ona u svojoj preporuci ističe poluostrvo Sveti Stefan koje je trenutno u vlasništvu elitnog lanca “Aman resort”, najavljeno otvaranje prvog evropskog “One&Only” letovališta upravo u Kumboru, kao i Uneskom zaštićeni Stari grad u Kotoru, zatim Porto Montenegro koji je izgradio Piter Mank sa jednom od vodećih evropskih marina…

Namibija

Na talasu proslave četvrt veka od proglašenja nezavisnosti, Namibija se svetu predstavlja kao jedan od bisera Afrike, pozitivan primer za sve ostale afričke države. To je bila prva afrička zemlja koja je ustavom uredila zaštitu životne sredine, primećuje Kirkman, čime je divlji svet zemlje naprosto procvetao.

Danas je nešto više od 40 posto zemlje pod najvećom zaštitom, a Namibija se može pohvaliti i najvećom populacijom crnih nosoroga i geparda na svetu. Namibija je i jedina zemlja na svetu u kojoj je zabeležen porast broja slobodnih lavova.

U ovoj zemlji nalazi se i najveća peščana dina na svetu, poznata pod imenom Šuvlej, kao i kanjon reke Fiš, najveći kanjon na afričkom kontinentu.

Litvanija

Bivša sovjetska republika ove godine preuzima štafetu Evropske unije, što znači da će, između ostalog, pažnja biti usmerena i na njene lepote i potencijale, sa brojnim turističkim olakšicama.

Litvanija se može pohvaliti sa čak tri mesta koja su na Uneskovoj listi zaštićenih područja, uključujući i starogradsko jezgro prestonice Vilnjus, koje važi za jedan od najvećih starih gradova u centralnom i istočnom delu Evropu.

Treba istaći i Kursku prevlaku, skoro sto kilometara dugu peščanu prevlaku koja razdvaja Kurski zaliv i Baltičko more.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here