EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Kamala Harris je novoizabrana potpredsednica SAD, ali i prva žena na tom mestu u Beloj kući. Modnom kombinacijom koju je izabrala za prvi govor nakon osvojenih glasova za izbore u SAD dobila je mnoge pohvale.

Ipak, priča koja se krije iza efektnog belog odela sa potpisom dizajnerke “Caroline Herrere” je mnogo zanimljivija.

Bela boja je simbol sufražetkinja koje su se pre 100 godina borile za prava žena. Naime, Nacionalna ženska stranka je američka politička organizacija osnovana 1913. godine.

Oni su usvojili belu, zlatnu i ljubičastu kao njihove boje, dok je bela simbol čistoće. Geraldine Ferraro je bila prva žena koja se kandidovala za potpredsednicu i obukla je belo odelo 1984. godine, kada je prihvatila nominaciju Demokratske stranke.

Ona nije jedina, pa je tako i Hilari Klinton nosila ovakvo odelo u ključnim trenucima tokom predsedničke trke 2016. godine. Ipak, većina misli kako upravo ova boja odela simbolizuje sufražetkinje, koje su za cilj imale da žene imaju pravo glasa u XX veku.

Kamala Haris nije imenovala ovaj pokret u svom pobedničkom govoru. Ali, spomenula je sve žene koje su radila kako bi osigurale pravo žena za glasanje u prošlosti, ali i novu generaciju današnjice koje su nastavile borbu za njihova osnovna prava za glasanje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here