pixabay.com

Izgleda da je za “sreću udvoje” potrebno mnogo više od vremena i prostora.

Mnogi parovi, među kojima i mnoge poznate ličnosti, žale se na nedostak seksualne želje i libida u izolaciji, iako maltene imaju sve vreme ovog sveta za to, ili bar više nego pre izolacije. Jednima je problem nedostatak prostora, drugima deca koja su tu po ceo dan, a treći nemaju problem ni sa jednim od ta dva, pa opet nisu motivisani.

– Držanje ljudi u kući izaziva stres, a on nije saveznik seksualiteta. Gubitak posla, nedovoljno novca, a naročito neizvesnost – to su sve stvari koje se dešavaju u ovom trenutku, a one snižavaju libido. Neizvesnost je gora nego i najcrnja izvesnost. To dodatno pogoršava već stresnu situaciju – ističe psihijatar Jovan Marić.

Brojni parovi su odlučili da se i međusobno distanciraju u želji da zaštite jedno drugo.

Ovo će za rezultat da ima i povećan broj razvoda, ali i povećan broj beba. Dr Marić za primer navodi kvar na nekom objektu u SAD zbog koga lift dugo nije radio, što je ljude navelo da ređe izlaze, a vreme provedeno u stanovima iskoriste više se intimizirajući, posle čega je istraživanje pokazalo da se tu rodilo više beba.

Ima nade

Parovi kod kojih dugo narušeni odnos ili neki veći problem nije uzeo danak imaju šanse da zajednički kao par prežive ovaj nepovoljan period, naravno uz obostrani trud.

Dr Marić kaže da istraživanja pokazuju da se parovi koji vole društvene igre, poput monopola, karata i drugih, ređe razvode, te ih preporučuje kao zajedničku zabavu tokom izolacije.

– Dobro je i da dvoje sednu i zajedno se prisećaju nekih lepih trenutaka, prodiskutuju o njima, posebno ako nisu stigli ranije da se pozabave time. Treba da podstiču jedno drugo na pozitivno razmišljanje. A čim se steknu uslovi, da otputuju, jer se na godišnjim odmorima najbolje popravljaju odnosi – zaključuje dr Marić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here