Tanjug
Auto-put Beograd - Zagreb

Putarine u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj više su nego u većini evropskih zemalja.

Prema podacima javnih preduzeća, iznos putarine na pređenih deset kilometara u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) iznosi 0,60 evra, u Republici Srpskoj (RS) 0,48 evra, u Hrvatskoj 0,64, a u Srbiji 0,33 evra, piše Radio Slobodna Evropa.

Safudin Čengić iz Udruženja poslodavaca FBiH za RSE kaže “da je očito da se na prostorima bivše Jugoslavije sve pokušava preliti na korisnike autoputeva i zbog toga se i određuju cene koje su neprimerene za naše uslove”.

– Kada analiziramo cene autoputa u bilo kojoj evropskoj državi sa cenama koje su u BIH, dolazimo do podataka da su bosanskohercegovačke cene skuplje i da na ono malo autoputa što imamo praktično plaćamo nesrazmerno visoku cenu – navodi Čengić.

Cene godišnjih karata u BiH su višestruko više od npr. Slovenije, Austrije, Slovačke…

U Srbiji se takođe godišnja karta naplaćuje tako što se iznos putarine za određeni deo autoputa množi sa 400. U Hrvatskoj ne postoji mogućnost godišnje putarine, ali se ostvaruju popusti u slučaju elektronske naplate.

Novac od putarine krpi budžetske rupe, umesto puteve

Čengić navodi da je problem u činjenici što se gradnja autoputeva u zemljama regiona finansira iz sredstava od naplate korišćenja autoputa.

– U mnogim drugim državama se za gradnju autoputa izdvajaju sredstva iz budžeta države i iz sredstava koncesionara koji će eksploatisati takve autoputeve. To nije slučaj sa Bosnom i Hercegovinom, nije slučaj ni u regionu, i iz tog razloga, po meni, su neopravdano visoke cene korišćenja autoputa – smatra on.

U BiH je dodatni problem što je i pitanje izgradnje autoputa u rukama politike. Tako ima situacija da se od izgrađenih nešto više od 100 kilometara autoputa 80 kilometara nalazi u centralnom delu zemlje (deonica između Zenice i Tarčina), dok 20-ak kilometara čine deonice na severu i jugu zemlje. Ostatak puta, koji bi se trebao povezati na panevropski Koridor Vc, čeka na realizaciju.

Čengić kaže da je očito da se ne grade autoputevi prema potrebama privrednika, već po političkim dogovorima.

– Svaka država prvo gradi autoputeve tamo gde je najveća frekvencija i gde je isplativost te gradnje, dok se u BiH gradi autoput koji od naplate putarina ne može pokriti ni plate onih koji rade na naplatnim rampama. Normalno da svaka ekonomija zavisi od kvalitetne infrastrukture i da bi za nas kao poslodavce bilo veoma važno da imamo ne jedan, već nekoliko autoputeva u nekoliko pravaca -zaključuje Čengić.

3 COMMENTS

  1. zato sto se uzimaju krediti sa kamatom, zato sto grade strane firme koje iznose zaradu u svoje zemlje, zato sto je cena izgradnje po km visestruko veca nego u EU, a sve to neko iz necega treba da plati, turci su za to uveli harac raji…

    • Milos, delimicno si u pravu. Ali si zaboravio da bar sto se Srbije tice, pokusano je da radove izvode srpske kompanije. Ali los kvalitet, sporo izvodjenje radova, visok stepen korupcije, kako privatnih tako i drustvenih kompanija, kao i kradje pojedinaca, i izvodjackih firmi primorali su sadasnju vladu da koristi strane kompanije. Posledice tih lopovluka (“kraduckanja” kako rece jedan bivsi ministar) su vise cene putarina.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here