pixabay.com

Vlasnici pasa sve češće biraju da svojim ljubimcima daju sirovo meso, iz prostog razloga što nastoje da im ponude prirodniju ishranu. U tom pogledu sirova piletina je jedna od najčešćih vrsta mesa koje se daje psima.

Ova termički obrađena hrana može izgledati zdravije od prerađenih žitarica, ali može biti i uzrok velikog broja zdravstvenih problema kod pasa.

Mnogi vlasnici pasa smatrajući svoje ljubimce potomcima vukova, daju im sirovu piletinu verujući da im daju zdraviju hranu od na primer kuvanog pilećeg mesa. Nažalost, sirova piletina nije najbolje rešenje za ishranu pasa. Iako ona nije nužno uvek problematična, ne može se reći ni da je 100 odsto bezbedna, piše Ženski magazin.

Dok se mnogi fokusiraju samo na prednosti sirove piletine, rizici koji mogu biti opasni po život se ne smeju zanemariti. Glavni i osnovni problem koji sa sobom donosi sirova piletina je u obliku infekcije salmonelom. Ona je prisutna u mnogim namirnicama koje nisu obrađene u dovoljnoj meri, ili su u sirovom izdanju.

Ova bakterija je u jednakoj meri opasna i po životinje i po ljude, a kada rukujete sa sirovom piletinom postoji mogućnost da se salmonela proširi na brojne površine u vašoj kuhinji. Povraćanje, dijareja, letargija, nedostatak apetita i groznica su simptomi koji ukazuju na zarazu salmonelom. Ona nije vidljiva golim okom, zbog čega je posebno opasna.

Iako svi psi obožavaju da žvaću kosti, kada su u pitanju pileće, one mogu da izazovu brojne probleme u njihovim crevima. Ne samo da može doći do opstrukcije u želucu i crvenom traktu, već sitne pileće kosti mogu i da probiju unutrašnje organe, polome zube vašem ljubimcu, i popreko se zadrže u grlu i izazovu gušenje.

Kuvane pileće kosti nisu ništa bolje rešenje od sirovih i zato je poželjno da budete vrlo oprezni kada svom psu nudite pileće meso zajedno sa kostima.

Psima je potrebna uravnotežena ishrana da bi rasli i razvijali se. Ako odaberete da svog psa većinom hranite sirovom piletinom, veoma lako može doći do ozbiljnog oblika neuhranjenosti kod vašeg ljubimca.

Pileće meso u sebi ne sadrži neophodne vitamine i minerale, što može da izazove probleme u obliku lomljivih kostiju, slabosti u mišićima, otežanog varenja i slično.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here