pixabay.com

Fejsbuk i drugi servisi te kompanije nedostupni su zbog toga što korisnici nisu upućeni na pravu adresu preko sistema imena domena (DNS).

Stručnjaci za internet bezbednost tvrde da je moguće da se radi o internoj greški, ali nije isključeno ni da se radi o sabotaži insajdera unutar kompanije, prenosi Rojters.

Napad hakera je manje verovatna opcija jer bi zahtevao ili koordinaciju između velikih grupa ili upotrebu tehnike kakva do sada nije korištena.

DNS omogućava korisnicima da dođu do internet adresa do kojih žele.

Fejsbuk je priznao probleme koji traju satima, ali nije se izjašnjavao o uzrocima.
Poslednja informacija koju su objavili pojedini američki mediji je da zaposleni pokušavaju da ručno restartuju servere, pošto i u sedištu kompanije ne rade alati i platforme, pa zaposleni ne mogu ništa da rade.

Veći broj zaposlenih u Fejsbuku rekao je Rojtersu kako im nije saopšteno u čemu je problem.

Pored Fejsbuka, ne rade ni Instagram, ali ni servisi za razmenu poruka Mesindžer i Vocap, koji takođe pripadaju Fejsbuku.

Šef tehnike Fejsbuka izvinio se korisnicima

Šef tehničkog odseka kompanije Fejsbuk Majk Šrefer oglasio se putem Tvitera i uputio izvinjenje svim korisnicima zbog pada Fejsbuka.

On je poručio da stručni timovi kompanije intenzivno rade na otklanjanju problema sa serverima koje koriste Fejsbuk, Instagram i Vocap.

Dejn Knet, jedan od direktora američke kompanije Klaudfajer za veb infrastrukturu i bezbednost veb lokacija, objašnjava da su sa interneta povučeni protokoli koji pomažu da mreže izaberu najbolji put za isporuku internet saobraćaja.

Fejsbuk još uvek nije zvanično potvrdio da je došlo do pada protokola, ali mnogi internet stručnjaci smatraju da je upravo to razlog današnjeg višesatnog pada Fejsbuka, Instagrama, Mesindžer servisa, aplikacija i sajtova.

“Imamo problema sa umrežavanjem i timovi rade što je brže moguće da otklone greške i obnove sve što je brže moguće”, navodi se u saopštenju Fejsbuka.

“Stanje u FB mnogo gore od onoga što javnost zna”

Novinarka “Njujork tajmsa” Šira Frenkel, autorka knjige “Ružna istina” koja se bavi brojnim aferama unutar kompanije Fejsbuk, napisala da je stanje u ovoj kompaniji mnogo gore nego što se zna na osnovu informacija dostupnih javnosti.

Ona je na svom Tviter nalogu podelila nekoliko informacija o globalnom “padu” ove društvene mreže do kojih je došla preko svojih poverljivih izvora.

– Upravo sam bila na vezi sa zaposlenim u Fejsbuku koji mi je rekao da je zaposlenima jutros zabranjen ulaz u zgradu jer njihove propusnice nisu bile validne – otkrila je Frenkel i dodala je da problemi sa radom Fejsbuka, Instagrama i Vocapa neće biti brzo rešeni.

Ove tri društvene mreže u vlasništvu Marka ZakeRberga ne rade od 17 sati po srednjeevropskom vremenu, a Frenkelova je u svojoj Tviter objavi napisala: “Sve je hakovano”.

1 COMMENT

  1. Dok su 3 navedene aplikacije koristile vojne strukture SAD za praćenje i obradu podataka putem EŠALONA tada je sve Ok, u toku je hakerski rat ne za krađu podataka već za rušenje EŠALON sistema nadzora. Sistem funkcioniše na globalnom nivou i sam SNOUDEN je to lepo objasnio. Još 3-4 dana i Zukeberg je istorija kao i IT Defence system SAD.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here