EPA-EFE
Sirijski vojnik

Ministarstvo inostranih poslova Rusije je izrazilo čuđenje zbog američkog bombardovanja Idliba, i to bez obaveštavanja Rusije i Turske, čime su prekršeni svi sporazumi.

Rusko Ministarstvo smatra da su akcije Vašingtona nedosledne, protivrečne i da izazivaju čuđenje.

“S jedne strane, američki predstavnici sa svojih tribina, uključujući i UN, zahtevaju da se zaustavi eskalacija napetosti u Idlibu, a podstiču strasti zbog stradanja civila, ignorišući koncentraciju terorista, koja je bez presedana. S druge strane, oni izvode bombardovanja, koja izazivaju ogromna razaranja i žrtve”, navodi se u komentaru ruskog Ministarstva.

Ministarstvo inostranih poslova Rusije sada postavlja pitanje: po čemu su američke bombe „bolje“ od ruskih i zašto su teroristički ciljevi SAD „više zakoniti“ objekti militanata, od onih koje su uništile sirijske Vladine snage, uz podršku ruske avijacije.

„Smatram opravdanim očekivanje da će glavni humanitarci uzeti u obzir posledice operacije SAD u Idlibu kada budu pripremali svoje izveštaje i da će operativno da informišu članove SB UN o njenim posledicama za civile i objekte civilne infrastrukture, kao i da će odgovoriti na pitanje da li su u skladu sa normama međunarodnog humanitarnog prava“, naglasili su u Ministarstvu.

Američke vlasti su 31. avgusta izvele napad na pozicije vođa grupa bliskih Al Kaidi, u predgrađu grada Idliba.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here