Youtube/Russia Insight
Hipersonična raketa Avangard

Američki publicista Piter Sučiu ocenio je u članku za „Nešenel interest“ da rusko oružje „Avangard“ predstavlja ozbiljan izazov za Ameriku.

Hiperzvučna brzina i sposobnost za manevrisanje u atmosferi otežavaju suprotstavljanje tom oružju, naveo je on.

Podseća i na gledište Pekinga, prema kojem, ruske hiperzvučne interkontinentalne balističke rakete s nuklearnim bojevim glavama mogu da unište američku odbranu.

Sučiu naglašava da je „Avangrad“ samo jedna od komponenti velikog ruskog arsenala koji obuhvata 528 interkontinentalnih raketa koje se lansiraju s kopna ili podmornica, a tu je i nuklearno oružje koje aktiviraju bombarderi.

Protivraketna odbrana SAD usredsređena je samo na presretanje „malog broja“ interkontinentalnih balističkih raketa koje bi mogle da budu lansirane s teritorije Severne Korene, konstatuje se u članku.

Šta je „Avangrad“

Ruska vojska počela je prošle godine da se naoružava novim hipersoničnim raketnim sistemima „Avangard“, koji mogu da nose nuklearne i konvencionalne bojeve glave. Novi tip strateškog oružja pouzdano će osiguravati bezbednost Rusije u narednim decenijama.
Rusija je jedina zemlja u svetu koja raspolaže takvim oružjem, a za njega se prvi put čulo tokom govora Vladimira Putina pred Federalnom skupštinom 2018. godine.

Putin je ranije „Avangard“ nazvao „adekvatnim i asimetričnim“ odgovorom na američki sistem protivraketne odbrane.

„Avangard“ ima interkontinentalni domet i može da leti u gustim slojevima atmosfere, na granici sa stratosferom, a u stanju je da razvije brzinu od 27 maha. U ovom trenutku to je najbrži objekat na svetu. Pri takvoj brzini praktično nijedan protivraketni sistem neće biti u mogućnosti da ga zaustavi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here