pixabay.com
Foto: Ilustracija

Prozor mogućnosti za završetak gasovoda „Severni tok 2“ se zatvorio, na Baltičkom moru je počela sezona bura. Sada treba sačekati proleće – taman će biti vremena za rešavanje pravnih problema, rekao je ekonomista Konstantin Simonov, komentarišući vest da je brod „Akademik Čerski“ napustio područje gradnje gasovoda i vratio se u Rusiju.

– Naš brod je i ranije više puta plovio iz Kalinjingrada do nemačke luke Mukran, njegovo premeštanje je logistička stvar. Bilo bi čudno očekivati da zimi počnu radovi na postavljanju cevi za ‘Severni tok 2’, jer ‘Akademik Čerski’ ranije uopšte nije postavljao takve cevi, oprema je nova, a decembar nije najbolje vreme za takav posao – objašnjava stručnjak, direktor Fonda za nacionalnu energetsku bezbednost.

Simonov je siguran da povratak ruskog broda u Kalinjingrad nije povezano sa odlukom norveške kompanije DNV GL da delimično napusti projekat, istakavši da kompanija ima „rezervne mogućnosti“.

Stručnjak je pojasnio da nove američke sankcije direktno „ne zabranjuju završetak gasovoda“, ali imaju za cilj da kasnije spreče pokretanje „Severnog toka 2“.

– Kasnije će biti neophodna sertifikacija opreme kako bi gasovod počeo sa radom. Iako SAD još nisu uvele nove sankcije, sertifikacija opreme je od suštinskog značaja kako bi gasovod bio pušten u rad – smatra Simonov.

Brod za postavljanje cevi „Akademik Čerski“, za koji se smatra da može završiti izgradnju gasovoda „Severni tok 2“, 26. novembra je napustio nemačku luku Mukran – logistički centar projekta, i uputio se prema Kalinjingradu, gde bi trebalo da stigne danas.

Ruski brod za snabdevanje „Umka“ koje se koristi za prevoz cevi sa obale, i ruski višenamenski brod „Finval“ zasad ostaju usidreni u nemačkoj luci.

Istog dana je saopšteno da je norveška kompanija za sertifikaciju gasovoda „Severni tok 2“ Det Norske Veritas – Germanischer Lloyd (DNV GL), napustila projekat zbog američkih pretnji sankcijama. Međutim, portal „RBK“, pozivajući se na predstavnike kompanije, saopštio je da kompanija ne odustaje od sertifikacije projekta, ali će obustaviti radove vezane za brodove koji učestvuju u izgradnji gasovoda.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here