EPA/Maurizio Brambatti
Papa Franja

Situacija na svetskoj i evropskoj sceni se komplikuje, a srpski državni vrh najavio je tešku jesen i zimu. Samo u toku septembra premijerka i predsednik Srbije imaće veliki broj sastanaka sa svetskim zvaničnicima, među kojima će biti i razgovori sa nemačkom kancelarkom, ali i sa papom Franjom, piše Sputnjik.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ide u Vatikan kod pape da ga moli da ne prizna samoproglašeno Kosovo. Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović kaže da je Vatikan nama veoma važan i to ne samo zbog njihovog odnosa i nepriznavanja kosovske državnosti, već i zbog njihovog velikog uticaja na politička dešavanja u svetu.

– To je nešto što mi podržavamo, ali i želimo da održavamo i negujemo takve odnose. Naše ponašanje prema rimokatoličkoj crkvi i njihovim vernicima je apsolutno na nivou. To je odnos međusobnog uvažavanja, a to dokazuje i činjenica da su pre neki dan na jednom mestu stradanja bili i katolički i muslimanski i pravoslavni velikodostojnici – rekao je Odalović.

Sa Vatikanom Srbija može da priča i o pokušajima Prištine da pretvori određene pravoslavne verske objekte u katoličke.

– Želim da verujem da je to čin nekog lokalnog stanovnika, koji to radi zbog političkih manipulacija i prevara, ali suština je da ima prostora za rad na prostoru KiM. Ova poseta je veoma važna, jer stvari ne mogu da se poboljšaju, sve dok tamo cveta kriminal – ističe generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova.

Vatikan nam, prema Odalovićevom mišljenju, može pomoći i u odnosima sa Hrvatskom, jer ustaštvo nikome neće doneti ništa dobro.

– Hrvatska mora sama sa sobom da raščisti gde ide i šta hoće. Ne možemo da sa jedne strane imamo povampireno ustaštvo i da se ono toleriše, a da sa druge imamo časne ljude koji to kritikuju i da se ništa ne menja. Ćirilično pismo se ne toleriše, deca se od najranijih dana indoktriniraju i Hrvatska mora da se vrati na obaveze koje je preuzela onog trenutka kada je postala deo Evropske unije. To sve dodatno stvara nesigurnost kod Srba – zaključio je Odalović.

4 COMMENTS

  1. “…Zašto je važna…” Ни зашто! И никада неће бити важно за Србе, посетити Папу. Боље му је да седи кући , гледа своја посла и ради оно зашта га народ плаћа.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here