Zašto je Vučić otišao u Izrael?

0

Otišao po investicije: Aleksandar Vučić
 

Zvanični deo posete srpskog premijera Izraelu počinje danas obilaskom memorijalnog kompleksa "Jad Vašem“ u Jerusalimu i susretom s premijerom Benjaminom Netanijahuom. Potom će se sastati sa predsednikom Izraela Reuvenom Rivlinom i prisustvovati ceremoniji sadnje drveta u Vrtu nacija.

 

– Vučić će sa Natanijahuom imati duži sastanak i ručak, što je za izraelskog premijera retkost kada su u pitanju predstavnici malih država. Razgovaraće se o investicijama. Izraelske kompanije su uglavnom zainteresovane za građevinarstvo – kažu diplomatski izvori lista “Blica”.

 

Biće reči i o informacionim tehnologijima i o tome kako se iskustva Izraela mogu upotrebiti u Srbiji. Vučić i Netanijahu će razgovarati o tome kako mlade ljude u Srbiji uposliti da razvijaju softvere, pošto Izrael daje beneficije mladima koji pokreću IT firme, od čega su napravili svetski bum.

 

Razgovaraće se i o poljoprivredi i eventualnoj izradi master plana jer Izraelci tu imaju dobru praksu.

Ambasador Izraela u Beogradu Josef Levi ocenio je Vučićevu posetu kao istorijsku jer je to prvi put da je premijer Srbije u zvaničnoj poseti Izraelu. Levi je podsetio da Izrael nije priznao samoproglašenu nezavisnost Kosova.

 

Predrag Simić, predsednika Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji, potvrđuje za “Blic” važnost Vučićeve posete.

 

– Ekonomski značaj je najveći jer, što bi rekle iskusne Francuskinje, ljubav ulazi kroz stomak. Kada je reč o vezama Izraela i SAD, to je svakako korisno. Valja imati na umu primer Dodika, koji je iskoristio podršku Izraela na najbolji način. Ta veza je značajno pomogla Republici Srpskoj da opstane – kaže Simić.

 

Premijer Vučić je juče, odmah po dolasku u Jerusalim, razgovarao sa akcionarima američke kompanije “Esmark”, koja je zainteresovana za “Železaru Smederevo”. Tom prilikom je najavio da će do pravoslavnog Božića biti završena tenderska procedura za pronalazak strateškog partnera za „Železaru“. Vučić očekuje da taj partner uđe u srpsku čeličanu do kraja januara.

 

– Akcionari "Esmarka“ misle da su ponudili dobre uslove, videćemo, naravno. To nas ispunjava zadovoljstvom jer, ako smem, to bih nazvao velikim kamenom na leđima svakog građanina Srbije, a taj veliki kamen može da se pretvori u brušeni dijamant – rekao je srpski premijer novinarima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here