Zašto jesti mango – i to s korom!

0

Zreli plod manga, koji može biti različitih boja, od potpuno žute do ljubičaste, obično je veličine kruške. Meso ploda je veoma ukusno, slatkog i aromatičnog ukusa. Ako se plod bere nezreo, može se koristiti i u slanim jelima jer je mnogo manje sladak i daje jelima egzotičnu aromu.

 

Ali, zreo plod se znatno više koristi. Od njega se uglavnom proizvode takozvani egzotični sokovi i dezerti. Sadrži puno vitamina A, E i C, vitamine B grupe (pogotovo B6) i, zanimljivo, vitamin K, koji učestvuje u procesima zgrušavanja krvi.

 

Od minerala, bogat je kalijumom i bakrom. Ali, ono što ga čini pogotovo zanimljivim je sadržaj sve popularnijih spojeva, polifenola i karotenoida, koji dodatno pridonose njegovoj lekovitosti.

 

Kora ploda manga izrazito je bogata prehrambenim vlaknima koji stimulišu probavu i održavaju zdravlje creva. Kao i avokado, plod sadrži i masnoće bogate esencijalnim masnim kiselinama, poput linolne kiseline.

 

Zbog svih navedenih razloga, mango je dobrodošao dodatak ishrani u svakom godišnjem dobu, ali je, nažalost, kod nas još uvek nedovoljno korišćeno voće.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here