Zašto Kinezi masovno beže iz Srbije?

0

AP
Nema para u Srbiji: Prodavac iz Kine
 

Gotovo da nema prodavca na kineskoj pijaci u beogradskom bloku 70 koji nije poželeo da posao u 2015. ponovo bude kao pre dve ili tri godine.

Najbolje se prodaju veš i čarape

Da ne bude baš sve tako crno Kinezi su zadržali prepoznatljivu robu zbog koje najveći broj posetilaca i dolazi na pijacu u bloku 70. – I dalje se najbolje prodaju veš i čarape nezavisno od doba godine. Trenutno dobro idu i zimske jakne i čizme, kape, šalovi i rukavice – objašnjava jedna od prodavačica.

Loša ekonomska situacija u zemlji nije zaobišla ni njih, pa zbog toga sve više Kineza napušta Beograd i Srbiju. U kineskom tržnom centru u bloku 70 kupaca i robe je sve manje, a na vratima mnogih lokala stoji katanac.

– Situacija je sve teža i tako je u poslednje dve-tri godine. Posao je opao sigurno za 40 do 50 odsto. Ne znam šta ćemo da radimo. Neki prodavci su već otišli za Kinu dok mi još razmišljamo i nadamo se da će doći bolji dani – priča Min Gong, jedan od prodavaca na ovoj pijaci. Min ističe da mu je dnevni pazar sve tanji čak i u vreme novogodišnjih i božićnih praznika.

– Za Novu godinu kupci su uglavnom tražili jelke i ukrase, a kod mene to nisu mogli da nađu – kiselo se smeje Gong čija prodavnica obiluje pre svega pokrivačima.

S druge strane, trgovci iz Srbije koji su robu nabavljali u kineskim veleprodajama, žale se da je kod njih sve manje upravo kineske robe, a da sve više prednjače mađarska i italijanska, koja je skuplja.

– Njima se ne isplati da mesecima čekaju robu iz Kine, a nama da potežemo 200, 300 kilometara do Beograda zbog stvari koje su mnogo skuplje nego ranije. Nekad sam po robu kod Kineza dolazila svake nedelje, sad dođem jednom mesečno – objašnjava trgovac Snežana P. iz Ivanjice. 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here