EPA/Daniel dal Zennaro

Čini se da koronavirus predstavlja najveću pretnju sredovečnim i starijim odraslim osobama, posebno muškarcima, pokazala su naučna istraživanja.

Kineski centar za kontrolu i prevenciju bolesti objavio je prošle nedelje najveću analizu slučajeva koronavirusa do danas. Iako su muškarci i žene zaraženi u otprilike jednakom broju, stopa smrtnosti među muškarcima bila je 2,8 odsto, u poređenju sa 1,7 odsto među ženama, piše 24sata.hr.

Podaci su izvučeni iz medicinskih kartona pacijenata, a uzorak ne može u potpunosti da odrazi opseg epidemije.

SARS-om je zaraženo više žena nego muškaraca 2003. godine u Hongkongu, ali stopa smrtnosti muškaraca bila je 50 odsto viša, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Annals of Internal Medicine. Oko 32 odsto muškaraca zaraženih MERS-om umrlo je, u poređenju sa 25,8 odsto žena.

Naučnici kažu da brojni činioci mogu delovati protiv muškaraca u trenutnoj epidemiji, uključujući neke koji su biološki, a neki ukorenjeni u načinu života.

Kada je u pitanju uspostavljanje imunološkog odgovora protiv infekcija, muškarci su slabiji pol.

“To je obrazac koji smo videli kod mnogih virusnih infekcija disajnih puteva – muškarci mogu imati lošije ishode”, rekla je Sabra Klajn, naučnica koja proučava razlike u virusnim infekcijama u zavisnosti od pola i reakcije na vakcine .”To smo videli s mnogim drugim virusima. Žene se protiv njih znatno bolje bore“, dodala je.

Žene takođe imaju jače imunološke reakcije nakon vakcinisanja i imaju poboljšane imunološke reakcije u memoriji, koje odrasle štite od patogena kojima su bili izloženi kao deca.

“Nešto je i u imunosistemu kod žena drugačije”, rekla je dr Dženin Klajton, direktorka Ureda za istraživanje ženskog zdravlja Nacionalnog instituta za zdravlje. Ali postoji visoka cena, dodala je: “Žene su daleko podložnije autoimunim bolestima, poput reumatoidnog artritisa i lupusa, kod kojih imunološki sistem napada sopstvene organe i tkiva. Gotovo 80 odsto obolelih od autoimunih bolesti čine žene”, primetila je dr Klajton.

Razlozi zbog kojih žene imaju jači imunološki odgovor nesu potpuno jasni, a istraživanje je još u ranoj fazi, upozoravaju stručnjaci. Jedna od hipoteza je da jači imunološki sistem žena daje prednost preživljavanju njihovim potomcima, kojima ugrađuju antitela iz majčinog mleka koji pomažu u uklanjanju bolesti dok se imunološki sistem odojčadi još razvija.

Čvrsti biološki faktor može biti odgovoran, uključujući ženski polni hormon estrogen, za koji se čini da igra važnu ulogu u imunitetu i činjenicu da žene nose dva X hromozoma, koji sadrže gene vezane za imunitet. Muškarci, naravno, nose samo jedan X hromozom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here