pixabay.com

Ako pitate ljude kod nas, a i širom sveta, koji u svom okruženju imaju osobu sa lošim zdravstvenim stanjem, od čega trenutno najviše strahuju, reći će vam od poziva u cik zore kojim ih obaveštavaju da je neko njima drag preminuo. Zašto uvek loše vesti dobijamo uvek rano ujutro?

Ruski kardiolog, doktor medicinskih nauka i profesor Jurij Serebrjanski objasnio je zbog čega ljudi umiru u ranim jutarnjim časovima.

Prema njegovim rečima, smrt u najvećem broju slučajeva nastupi između četiri ili pet ujutro, jer u to vreme dolazi do prirodnog usporavanja srčane aktivnosti.

– U ovom trenutku se srčana aktivnost usporava. A kod pacijenata koji pate od aritmija, srčanih tegoba, hipertenzije, sve se to pogoršava u ranim jutarnjim satima. Kada iz faze dubokog sna nastupi buđenje, aktivira se simpatička podela autonomnog nervnog sistema. Tokom ovog perioda moguće je da dođe do zastoja. Slučajevi iznenadne smrti kada, čini se, nije postojao nijedan znak koji bi je nagovestio, takođe se najčešće dešavaju u ovom trenutku – objasnio je kardiolog.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here