U Severnoj Makedoniji u poslednja četiri dana registrovan je rekordan broj novoobolelih koronavirusom. Prema današnjim podacima obolelo je 120 ljudi, što predstavlja najveći broj od početka epidemije u ovoj zemlji. Zbog toga je Vlada odlučila da ponovo uvede trodnevni policijski čas.

Pre samo nekoliko dana u Severnoj Makedoniji život je počeo da se vraća u normalu, otvoreni su kafići i restorani, najavljivano je otvaranja granica  uz izjave stručnjaka da je epidemija pri kraju. Međutim, poslednji dani umesto da beleže sve manje slučajeve oboljevanja Covidom-19, svedoče upravo suprotno – registrovano je oko 400 novozaraženih građana.

Vlada Severne Makedonije zato je odlučila da vrati policijski čas zbog dodatnog širenja virusa u kritičnim regionima zemlje i sprečavanja širenja zaraze van njih. Tako će zabrana kretanja u Skoplju, Kumanovu, Štipu, Tetovu i još nekoliko gradova trajati od četvrtka u 21 čas do ponedeljka u pet ujutru. Građani ostatka zemlje biće zatvoreni u kućama od četvrtka u 21 čas do petka u pet ujutru, a u petak i za vikend od 16 časova do pet ujutru narednog dana.

Novinar i analitičar Branko Đorđevski svedoči za Sputnjik da građani Severne Makedonije burno reaguju na ponovni policijski čas, ne zato što im je dozlogrdilo da budu u kućama, već zato što makedonske vlasti ne primenjuju sankcije jednako na sve, i zbog toga što su verska okupljanja dozvoljena i u vreme karantina:

– Situacija u Makedoniji oko koronavirusa je veoma zabrinjavajuća. Danas je registrovano 120 novoobolelih građana, što je rekord otkako se pre četiri meseca pojavio virus. Poslednja četiri dana je oko 400 građana dobilo virus. Tendencija je veoma zabrinjavajuća. Prošlog meseca je bila najava da je virus doživeo svoj pik, kulminaciju, i da će se posle toga smanjivati broj pacijenata. Upravo se dešava suprotno, broj pacijenata je sve veći. U Makedoniji se dešava prelomni trenutak nakon koga će se videti da li vlasti drže situaciju pod kontrolom, ili će nam se dešavati neko italijanski, španski ili britanski scenario.

– Veoma velika je briga građana, klizimo prema paničnom stanju. Jer ako svakog dana preko medija slušate brojke od sto, sto deset, i danas sto dvadeset novoobolelih, što je rekord do sada, a koji se dešava mesec i po dana posle kulminacije koju smo navodno doživeli i posle koje se obećavalo da će se smanjivati broj obolelih, sada imamo situaciju kao da nema kontrole nad virusom – navodi Đorđevski.

U vezi sa ponašanjem Makedonaca u poštovanju mera protiv koronavirusa, ono prema njegovim rečima nije apsolutno, ali se mere poštuju u dobrom delu. Kako ukazuje, svakog dana ima kažnjenih građana koji ne nose masku tamo gde je propisano, a kada imate posla sa opasnim virusom koji se veoma lako širi, onda je dovoljno i deset, petnaest posto građana da ne poštuje mere da bi se virus proširio.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here