EPA/MICHAEL REYNOLDS
Foto: Ilustracija

Američko-iranski odnosi ponovo su stigli u opasnu slepu ulicu. Situaciju zagrevaju visoki zvaničnici dveju zemalja svojim izjavama…

Prvo je iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamenej rekao da će pomorska sigurnost biti ugrožena ako bude ugrožen izvoz nafte.

Sa druge strane, američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je da se sankcije mogu uvesti bilo kojoj zemlji koja bi pomogla da se iranski tanker nafte „Adrian Daria 1“ vrati u Iran preko Sredozemnog mora.

– Iran veruje da SAD neće pokrenuti masovni vojni napad, jer su izolovane u svojim akcijama protiv Irana od svojih saveznika u Evropi, pa čak nemaju podršku ni u Velikoj Britaniji – rekao je visoki izvor koji je usko povezan s Ministarstvom za naftu Irana.

Istovremeno, Iran veruje da može primorati SAD da zaključe novi nuklearni sporazumpod novim uslovima koji predviđaju ukidanje svih sankcija, dodao je izvor.

Prema političkim izvorima iz visokih krugova u Vašingtonu i Londonu, pre nekoliko meseci, SAD su ozbiljno razmotrile mogućnost da se sprovede velika vojna operacija protiv Irana i bili su „98 odsto spremni“ za napad.

Početkom maja je Pentagon, pod pritiskom „jastrebova“ na čelu sa Trampovim savetnikom za nacionalnu bezbednost Džonom Boltonom, izradio plan za slanje 120.000 vojnika na Bliski istok.

– Međutim, istovremeno, neki lični savetnici predsednika i visoki zvaničnici CIA su ga uverili da će to biti apsolutna vojna i ekonomska katastrofa – dodao je.

Kao rezultat, plan je demantovao i američki predsednik.

Sada su SAD u dvostrukom položaju.

S jedne strane, postoje „jastrebovi“ poput Džona Boltona i potpredsednika Majk Pensa. Bolton, Pens i drugi „jastrebovi“ podržavaju promenu vlasti u Iranu.

SAD su proteklih nedelja zaustavile pokušaje uvoza nafte iz Irana, proglasile Islamsku revolucionarnu gardu stranom terorističkom organizacijom i uvele sankcije entitetima povezanim sa Organizacijom za inovacije i istraživanje u odbrani Irana.

S druge strane, uticajni su i visoki činovnici američke obaveštajne zajednice. Danijel Kouts, bivši direktor Nacionalne obaveštajne službe SAD, rekao je da nema naznaka da je Iran pokušao da razvije nuklearno oružje ili da je Teheran prekršio sporazum. Ubrzo nakon toga, dao je ostavku zbog odstupanja o ključnim pitanjima nacionalne sigurnosti s Trampom.

Druga figura koja se protivi vojnoj eskalaciji s Iranom je Majkl D’Andrea, agent CIA u Iranu, poznat kao „mračni princ“. D’Andrea poziva na dijalog sa liderima Irana, koji nisu članovi Islamske revolucionarne garde.

Iran može da koristi dovoljno moćno oružje u ratu, rekao je iranski izvor.

Mere Teherana bi mogle da uključe prekid protoka nafte, podrivajući američke planove u Iraku i Turskoj, destabilizujući kurdsko stanovništvo i povećavajući tenzije između Sjedinjenih Država, Kine i Rusije.

Teheran bi takođe mogao da uništi odnose Vašingtona sa svojim NATO partnerima u Evropi i poveća direktne napade protiv Saudijske Arabije, glavnog američkog partnera na Bliskom istoku, preko svojih saveznika Huta koji kontrolišu jemenski glavni grad Sanu i većinu teritorije na severu zemlje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here