Pixabay.com

Kod seksa, ovekovječenog vrućim filmskim scenama, očekuje se da će se uvek završiti orgazmom za oba partnera – po mogućstvu istovremeno.

Ali stvarnost se jako razlikuje od “holivudske čarolije” koju često vidimo na filmu. Pogotovo u heteroseksualnom seksu.

U dobro poznatom fenomenu koji se naziva “jaz između orgazama”, muškarci imaju dvostruko veću šansu da postignu orgazam od žena.

Istraživanje je pokazalo da samo 65 odsto heteroseksualnih žena “obično” ili “uvek” doživljava orgazam tokom seksa u poređenju sa 95 odsto heteroseksualnih muškaraca (ovo se uveliko razlikuje za lezbijke i biseksualne žene, od kojih 86 odsto obično doživljava orgazam).

Zapravo se jedna trećina žena bori za redovno postizanje orgazma, a otprilike jedna od deset seksualno aktivnih žena uopšte nikada nije doživela orgazam.

Zašto su orgazmi važni?

Orgazmi doprinose većem seksualnom zadovoljstvu, osećajima osnaživanja i povećanoj seksualnoj želji. Veće seksualno zadovoljstvo može dodatno imati pozitivan uticaj na zadovoljstvo u vezi.

“Orgazmi nisu bitni za ugodan i zadovoljavajući seks, zapravo mislim da je ovo jedan od najvećih seksualnih mitova koji treba da napustimo”, piše seksualni terapeut Isa Mekimi za News.com.au.

Ali kada želite da postignete orgazam i jednostavno ne možete doći do njega, to može biti frustrirajuće i razočaravajuće za oboje. Ljudi se na kraju mogu osećati neadekvatno i posramljeno.

Šta uzrokuje jaz između orgazama?

Brojni su faktori koji doprinose nemogućnosti postizanja orgazma. Nedostatak seksualne edukacije glavni je faktor u jazu između orgazama, kao i seksualna očekivanja žena.

Mnoge žene u stvari ne znaju u čemu seksualno uživaju, bore se s tim da seks može biti zadovoljstvo i za njih, a ne samo za partnera i često imaju poteškoća u komunikaciji s partnerom o tome šta žele.

Šta možemo da učinimo po tom pitanju?

Smatra se da vrlo mali procenat žena nije u stanju da postigne orgazam (zbog uticaja lekova ili zdravstvenih stanja), ali većina žena može da nauči da postigne orgazam uz prave savete i praktične predloge.

“Kao terapeut za parove i seksolog, ovo je jedno od najčešćih pitanja oko kojeg žene i parovi traže pomoć. Postoje proverene metode koje povećavaju verovatnost da vi (ili vaš partner) doživite orgazam”, ističe terapeut Mekimi.

Gradite iščekivanje tokom dana

Biti seksi je stanje duha. Istraživanja pokazuju da žene koje svojim partnerima šalju sugestivne SMS poruke tokom dana ili nose seksi donji veš u iščekivanju seksa imaju veće šanse da postignu orgazam.

Uložite vreme i trud u predigru

Jedan od najčešćih razloga zbog kojih se žene bore da postignu orgazam je taj što predigra prekratko traje.

Ženska tela prolaze kroz složene promene kako bi se pripremila za seks. Te promene pomažu ženskom telu da izbegne bol i poveća zadovoljstvo. One traju oko 15 minuta.

Provođenje najmanje 15-20 minuta u predigri značajno povećava šanse za orgazam kod žena i može poboljšati užitak za oba partnera.

Uključite i “zlatni trio” poteza u predigru

Istraživanje je pokazalo da kada su tokom predigre uključeni oralni seks, stimulacija genitalija i strastveno ljubljenje, šanse za postizanje orgazma dodatno se povećavaju.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here