pixabay.com

Svaki put kad oljuštite bananu i bacite joj koru, bacate ukusan, hranljiv međuobrok. Nedavna studija pokazala je da ako se kore banane blanširaju, osuše i samelju u brašno, mogu se pretvoriti u peciva koja imaju jednako dobar ukus, ako ne i bolji od proizvoda na bazi pšenice.

Osim ako niste predani čitalac veganskih kuvarskih blogova, verovatno nikad niste razmišljali o kuvanju kore od banane. Ne samo da je kora od banane savršeno bezbedna, nego su i naučnici dokazali da je zaista dobra za nas.

Kad su proizvodi njihovog eksperimenta testirani, potrošači su izjavili da su ukusom bili jednako zadovoljni kao i s drugim kolačićima koji nisu sadržavali brašno kore od banane.

Čak ćete dobiti i izdašnu porciju minerala i hranljivih supstanci koje pomažu u borbi protiv raka. Obogaćen korom od banane, na primer, keks napravljen za korišćenje u studiji sadržao je puno više vlakana, magnezijuma, kalijuma i antioksidativnih kombinacija, piše Sciencealert.com.

Loša strana je da je dodavanje previše brašna od kore banane rezultiralo kolačićima koji su pomalo smeđi i tvrdi, verovatno zbog dodatnih vlakana. Ali kada su se radile serije s brašnom koje je sadržalo tek 7,5 posto kore od banane, tekstura kolačića postigla je daleko privlačniju ravnotežu.

A bonus je i to da je brašno od bananinih kora može stajati na polici do tri meseca na sobnoj temperaturi.

Rezultati studije takođe sugeriše da bi vredelo razmisliti o korišćenju brašna od kore banane u hlebu, kolačima i testenini. Prošle godine je studija o kolaču od kore banane otkrila da žuta boja kore voća daje prirodnu boju pečenom proizvodu.

U međuvremenu je studija iz 2016. otkrila da zamena do 10 posto pšeničnog brašna brašnom od kore banane može obogatiti pečeni hleb većim sadržajem proteina, ugljenih hidrata i masti.

Konzumiranje kore ovog voća nije samo zdrava opcija, nego pomaže i u smanjenju bacanja hrane. Otprilike 40 posto težine banane nalazi se u njenoj kori, a većinu vremena ova kora prepuna hranljivih supstanci jednostavno se baci.

Naravno, kora banane je prilično beskorisna kada je sirova. Ali ako su dobro pripremi, može biti jako dobrog ukusa. Može čak produžiti rok trajanja nekih proizvoda budući da kora ima antioksidativna i antimikrobna svojstva.

Isto vredi i za druge voćne kore, poput kore manga, za koju je takođe utvrđeno da pojačava antioksidativna svojstva kolača i poboljšava njegov ukus.

Dakle, sledeći put kad skinete koru od banane, razmislite o tome da je zadržite.

1 COMMENT

  1. Пажња!!! Кора од банана садржи и једну субстанцу која делује као дрога, умирујуће. Кад кувате купус, кувајте га са доста исецканим, корама од банана. Није неукусно. Једите такав купус неколико дана и осетићете непожељне (?) промене.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here